Мировић: Војводина и Баден-Витемберг настављају сарадњу

НОВИ САД: Представници Покрајинске владе договорили су се с колегама из једне од најразвијенијих европских области да ће обновити Споразум о сарадњи између АП Војводине и Баден-Витемберга.
t
Фото: Танјуг/Јарослав Пап

Те две регије потписале су споразум о сарадњи 2014, који крајем године истиче, а обе стране су се сложиле да би продужетак сарадње био од велике користе, како за северну српску покрајину, тако и за Бадем-Витенберг.

"Ова година је идеална прилика да се у постојећи споразум између две регије убаце нови садржаји, који би нашој сарадњи дали додатне импулсе", рекао је председник Покрајинске владе Игор Мировић након састанка с делегацијом немачке савезне покрајине  Баден - Виртемберг коју је предводио тамошњи министар правде и европских послова Гвидо Волф.

Мировић је као области од заједничког интереса а које би требало унети у нови споразум навео пољопривреду, размену у области школства, туризам, директне контакте развојних агенција, промоцију Војводине у Немачкој...
"Војводина је европска регија, имамо сарадњу са 26 европских регија, а током маја и јуна потписаћемо сарадње са двема регијама у Ццешкој и Пољској. Битно је нагласити колико је важно учешће Војводине у европском путу Србије", поручио је Мировић.

На питање немачких новинара у вези са европским интеграцијама Србије и односом наше земље с Руском Федерацијом, Мировић је казао да је спољнополитички приоритет Србије чланство у ЕУ, али да се Србија труди да одржи традиционално добре односе са Русијом, те да то неће омести европски пут наше земље. 

Гвидо Волф је истакао да се делегација из Баден-Витемберга у Војводини осећа добро, те да је тема Европе оно што повезује те две регије.
"Говорили смо и о положају и улози Војводине у уласку Србије у Европску унију. Ми подржавамо тај пут Србије и развој Европе као место сарадње региона. Европа цени самосталност, разноликост и културни идентитет сваког региона појединачно. Наше жеље се ту поклапају и зато је битно да наставимо сарадњу у оквиру споразума", рекао је Волф.

Додао је да је на данашњем састанку договорен наставак сарадње у оквиру јачања сеоског простора, у области пољопривиде и регионалног развоја, те унапређења размене на нивоу ученика и младих.

Немачка делегација посетила и градоначелника Новог Сада

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић састао се са делегацијом из Савезне Републике Немачке на челу са министром за правду и европска питања немачке савезне покрајине Баден-Биртемберг Гидом Волфом. Делегација из СР Немачке, борави у Србији од 14. до 16. марта, а у том периоду биће уприличени сусрети са члановима Владе Републике Србије, покрајинским функционерима, као и са представнциима Града Новог Сада.

Фото: Град Нови Сад

- У сличном саставу смо се састали крајем септембра прошле године у Штутгарту и Улму, а сада смо те разговоре успешно наставили у Новом Саду. Теме су биле везане за Дунавску стратегију и за наш град који је носилац титула Европска престоница културе и Омладинска престоница Европе. Доминирале су теме које се тичу сарадње Немачке и Србије, две покрајине, као и градова две земље. Такође, спомињали смо и велике инвестиције из Немачке, попут скоро отвореног центра немачког „Континентала“ у нашем граду, као и процесе везане за евроинтеграције, реформе у оквиру правосудног система, затим, честитали избор нове савезне владе у Немачкој, односно четврти мандат канцеларки Меркел и осврнули се на заједничку прошлост везану за подунавске Швабе. Заједно ћемо наставити да се залажемо за промоцију вредности које делимо и да сарађујемо у много области у обостраном интересу - рекао је градоначелник Милош Вучевић.

Министар за правду и европска питања немачке савезне покрајине Баден-Биртемберг Гидо Волф истакао је да важну улогу у процесу европских интеграција играју јединице локалне самоуправе.

- Ми можемо изградити јаку Европу, једино ако имамо снажне регионе и локалне самоуправе унутар држава чланица. Желимо да промовишемо партнерство између градова, јер у томе видимо користан инструмент који само може да допринесе бољитку Европе – рекао је Волф.

Међу члановима политичке делегације која је у Нови Сад дошла посредством Амбасаде СР Немачке у Београду, био је и градоначелник Улма Гунтер Циш који је рекао да постоји изузетно добра сарадња Новог Сада и Улма и честитао на освојеним престижним европским

титулама. Присутни на састанку у Градској кући били су и посланици у покрајинској скупштини Томас Бленке и др Герхард Аден, члан општинске скупштине Улма др Томас Кинле, директор гимназије „Росенстеин Хојбах“ Јоханес Јозеф Милер, председница Одбора

партнерства округа Штутгарт са АП Војводином Радмила Штолтман, начелница сектора за Европу и Туризам др Александра Цолер, као и новинари из немачких медија.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести