Мировић: Завршавамо старе, идемо са новим инвестицијама

„Приведни резултати у Војводини су добри, али не и довољно добри да би задовољили наше амбиције“, казао је покрајински премијер Игор Мировић у изјави за медије на отварању првог организованог “Дана добављача” уприличеног у намери да се међусобно повежу домаћа мала и средња предузећа али и овдашња привреда са страним комапијама која одавде привређује , ради пословне сарадње у трговању и пласирању производа.
Igor Mirovic/Pokrajinska vlada
Фото: Покрајинска влада

„Морамо имати динамичнији развој да би у наредном периоду у континуитети бележили све боље и боље резултате, премда је у девет месеци ове године остварен значајан раст. Буџет у 2018. биће знатно већи у односу на друге ставке када је развој економије у питању. Сви досадашњи подстицаји и субвенције задржаће се и наредне године, али у знатно увећаном износу“, рекао је Мировић.

Покрајински премијер најавио је пред новинарима да ће наредне године бити основана два фонда, за економско локални развој и фонд од 50 милиона динара намењен промоцији потенцијала покрајине на сајамским манифестацијама како би се привукле стране инвестиције.


Дан добављача

Први пут уприличен је сусрет привредника у организацији Развојне агенције Војводине (РАВ). Одазвало се више од 150 представника  малих и средњих  предузећа претежно из  металско - прерађивачке индустрије и пољопривредне, али и из текстилне индустрије из сектора пластике и гуме. Будући да је овај сусрет био ново искуство за предузентике углавном су били заокупљени да упознају предузетнике из исте или сличне гране привреде.

„Бавимо се у Београду велепродајом гвожђарских производа па смо дошли да видимо има ли предузентика којима би на пример могли да продајемо металне капије, али и машине и алате наших добављача. С робом се снабдевамо од 400 добављача и осим од домаћих произвођача купујемо је и у иностранству. Али и наше проозводне програме пласирамо на тржишта Италије, Словеније и Хрватске“, казала је Милица Пејовић из београдске велепродаје “Метал унион“.   


„На прагу смо да постигнемо договор с великим аустријским  инвеститором да улаже у овдашњи прерађивачки агро бизнис, али смо истовремено и у контаку с италијанским инвеститором , такође заинтересованим, да финансира у пољопривреду“, истакао је Мировић.

Говрећи о јавним инвестиција покрајински премијер је казао да ће догодине бити завршен Жежељев мост и зграда Телевизије Војводине.

„Најважније је да се заврше инвестиције наслеђене од раније. Припремна фаза за изградњу телевијске зграде је завршена  и почела је прва фаза изгрдње која подразумева земљане радове. Потписан је уговор са Руском државном железницом за изградњу брзе железничке трасе од Старе Пазове до Новог Сада где се планира најсавременија пруга с тунелима и вијадуктима. Од 11 индустријских зона завршићемо шест, седам и потпуно их комунално опремити и уступити инвеститорима на трајно власништво. Припремамо и  велике пројекте ради развоја општина па тако планирамо улагање у општине Кикинда и Кула, али у нерзавијеним локалним самоуправама. Почећемо изградњу Центра за спорт  и образовање омладине на Летенци и у 2019. завршити објекат. Тренутно се изводе радови на 11здраствених установа, па ће тако, између осталог, у марту наредне године бити завршена зграда Хитне помоћи у Новом Саду. У плану је и реконструкција више клиника при Клиничком центру Нови Сад, али и свеобухватна реконстукција Опште болнице у Панчеву. Ова улагања се раде под окриљем републике али из Новог Сада се договарамо о инвесицијама“, навео је Игор Мировић. 

З. Делић

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести