Мишчевић: Цивилне мисије ЕУ део преговарачког поглавља 31

БЕОГРАД:  Учешће у цивилним мисијама је јако важан сегмент унапређења односа са државама у које се те мисије шаљу, изјавила је синоћ шефица преговарачког тима за приступање Србије Европској унији Тања Мишчевић на конференцији "Учешће Србије у цивилним мисијама ЕУ".
tanja miscevic, tanjug dimitrije goll.
Фото: Tanja Miščević, foto: Tanjug (Dimitrije Goll)

Питање укључивања цивила у мисије ЕУ је део преговарачког поглавља 31 (Заједничка спољна и безбедносна политика), рекла је Мишчевић на конференцији на којој су представљена два документа - "Водич кроз цивилне мисије" и "Анализа националних капацитета за допринос међународним цивилним мисијама".

Говорећи о том поглављу, рекла је да се извештај са скрининга од 2014. године и даље налази међу државама чланицама Радне групе за проширење у Савету ЕУ (КОЕЛ).

"Чекамо усвајање овог извештаја како бисмо могли да представимо наша преговарачка документа са свим елементима и инструментима које смо предвидели и са идејом и планом како да укључимо цивиле у мисије ЕУ, чему ће ова два документа која смо представили јако пуно допринети", навела је Мишчевић на конференцији у београдском Хотелу Ин.

Правни експерт и један од аутора "Анализе националних капацитета за допринос међународним цивилним мисијама", Душан Игњатовић, рекао је да је реч о документу који треба да допринесе будућем креирању законодавног оквира у области међународних цивилних мисија у Србији.

Како је појаснио, у том документу је разјашњено шта су то међународне цивилне мсиије и како су се оне временом развијале, који су основни међународни стандарди које су креирале УН, ЕУ и организација за европску безбедност и сарадњу и како су конкретна искуства тих организација временом довела до њиховог настанка.

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести