Мишчевић: Морамо да докажемо да имамо компетентно економско тржиште

БЕОГРАД: „Економски критеријум захтева да земља која жели да постане део ЕУ, треба да докаже да има тржиште на својој територији које је базирано на правилима компетиције и компетентности своје економије”, истакла је данас министарка за европске интеграције Тања Мишчевић.
Tanja Miščević Foto: Tanjug/video
Фото: Танјуг/видео/Mинистарка за европске интеграције Тања Мишчевић

Министарка је то рекла на отварању првог Регионалног "Инфо дана" Европског савета за иновације (ЕИЦ), на коме су стартаповима представљене могућности финансирања и програм Акцелератор.

Мишчевић је казала да очекује пуно у смислу пута европских интеграција и просперитета наше земље, а што се тиче делегације из ЕУ, каже да ми са њима радимо на успостављању доброг партнерства.

"Потреба за економским развојем је битна, и то је део који није потребно да објашњавам додатно. Са овим програмом ми такође држимо критеријуме, а један од критеријума за чланство у ЕУ је стабилна демократија, стабилне демократске институције које су први и најважнији елемент", рекла је министарка.

 Како је навела, други критеријум је економски, и захтева да земља која жели да постане део ЕУ, треба да докаже да има тржиште на својој територији које је базирано на правилима компетиције и компетентности своје економије.

Имала сам задовољство да упознам људе из ЕИЦ по први пут, рекла је Мишчевићева и навела да смо ми "сведоцимо да сваког дана има све више идеја у смислу бустинга развоја, што ће нам помоћи у достизању нових иновација".

"Када смо данас дискутовали о потенцијалима које ЕИЦ даје истраживачима, иноваторима и мањим компанијама, уствари смо причали о припреми Србије да постане пуноправни члан ЕУ", казала је  Мишчевићева.

Она истиче да, колики год да је успех појединих компанија, увек је прикладан да буде подржан од ЕИЦ-а.

Пратићемо, дискутоваћемо стално, каже она, и додаје да нећемо само дискутовати о потенцијалима додатне помоћи која долази из ЕУ, него да ћемо "тежити да успоставимо српски иновациони фонд".

У Београду се данас у хотелу Метропол одржава први по реду регионални "Инфо дан" Европског савета за иновације (ЕИЦ), на коме ће стартаповима бити представљене могућности финансирања и програм Акцелератор.

Министарка Мишчевић се захвалила саветнику из Привредне коморе Србије Милуну Тривунцу и истакла да су сви из ПКС-а не само јаке присталице, већ и партнери у европским интеграцијама Србије.

Догађај је организовала Привредна комора Србије у сарадњи са ЕИЦ и ЕИСМЕА, уз подршку конзорцијума Европске мреже предузетништва из југоисточне Европе (ЈИЕ).

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести