Мишчевић: Не верујем у "пакете" у приступању ЕУ

Она је црногорској агенцији Мина, коментаришуци најављено усвајање стратегије за успешан пријем Црне Горе и Србије у ЕУ до 2025. године, рекла да је "Европска комисија (ЕК) препознала да је неопходан ''ветар у леђа'' и да се овим темпом полако губи ентузијазам", преноси РТЦГ.
Tanja Miščević Foto: rts.rs/skrinšot
Фото: Tanja Miščević rts.rs/skrinšot

Мишчевићева је казала да на то гледа као на поруку ЕК државама чланицама да "разумеју да је нама потребна извесност на европском путу и да се наше приступање уклапа у разговоре о реформи Уније".

"Када је реч о роковима, 2025. годину видим само као оквир, све ће зависити од наше припремљености и спремности ЕУ за проширење", навела је она.

Упитана да ли сматра да помињање Црне Горе и Србије у истом контексту значи да Брисел у процесу приступања ЕУ гледа на ове две државе заједно, односно има стретегију да буду део једног "пакета" у приступању, Мишчевићева је рекла да је једно од основних правила приступања оцењивање учињеног успеха у достизању европских стандарда за сваку државу канидата.

"Не верујем у пакете, посебно што је тешко говорити о тако нецем у нашем региону, где је свака од држава на различитим нивоима односа с ЕУ. Али, са друге стране, оцена о ступању у чланство је увек политичка и доносе је једногласно све државе чланице", рекла је шефица Преговарачког тима Србије.

На питање да ли сматра да ће питање Косова бити најизазовније у преговарачком процесу Србије с ЕУ, Мишчевићева је рекла да дијалог Београда и Приштине и Поглавље 35 које прати све што је договорено у оквиру дијалога јесте, уз Поглавља 23 и 24, "контролно поглавље" у преговорима.

"Односно, уколико у њему не остварујемо напредак, преговори у осталим поглављима могу бити заустављени. Док остваривање напретка у поглављима владавине права зависи од нас, напредак у Поглављу 35 зависи и од треће стране, односно од уцешћа Приштине у дијалогу и то се показало као отежавајућа околност на коју не можемо да утичемо", рекла је Мишцевићева.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести