Мишчевић: Србија кандидат за чланство у ЕУ

БЕОГРАД: Шефица преговарачког тима Србије са Европском унијом Тања Мишчевић изјавила је данас да је Србија остварила дубоку сарадњу са Бриселом, те више није потенцијални кандидат за учлањење, већ кандидат са 16 отворених и два привремено затворена поглавља.
tanja miscevic, tanjug dimitrije goll.
Фото: Tanja Miščević, foto: Tanjug (Dimitrije Goll)

Говорећи о ревидираном акционом плану за Поглавље 24 (правда, слобода и безбедност), шефица преговарачког тима је казала да Србија треба да има пре свега реалан и остварив план за достизање правде, подсећајући на низ друштвених промена од писања прве верзије плана.

"Када смо почели са израдом првог акционог плана ми нисмо имали проблем миграције, а онда је у једном моменту тај проблем искочио. Визна политика, политика миграција, политика азила, борба против тероризма, финансирање тероризма, прање новца, све се изменило у само неколико година или неколико месеци“, указала је Мишчевић на састанку Радне групе за поглавље 24 Националног конвента о ЕУ и Преговарачке групе за поглавље 24. 

Поредећи процес преговарања са ЕУ и школско образовање, Мишчевић је оценила да Србија више није на нивоу "основних и средњих школа" сарадње са ЕУ, већ да је дубоко зашла у степен "високо-школске сарадње".

"Србија једна од две државе која у овом тренутку преговара за учлањење, што значи да нисмо потенцијални кандидати, већ кандидати за чланство", нагласила је Мишчевић.

Шеф преговарачке групе за поглавље 24 и помоћник министра унутрашњих послова, Зоран Лазаров сматра да је преговарачка група за поглавље 24 достигла је "линију за представљање мерила за затварања овог поглавља" и додао да је урађено доста тога квалитетног, мерљивог и вредног.

Такође, подсетио је да је у оквиру ревидираног акционог плана за поглавље 24 усвојена нова методологија усаглашена са представницима Европске комисије, притом, како је он каже, водећи рачуна да оквир писања новог плана буде квалитетан, одржив, а пре свега буџетски спроводив.

Лазаров је напоменуо да је 2018. година била година кадровских реформи у МУП-у, оцењујући да се доста тога урадило јавно и транспарентно.
 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести