Мишчевић: Србија озбиљно чита Резолуцију Европског парламента

БЕОГРАД: „Србија озбиљно чита Резолуцију Европског парламента коју је данас усвојио Европски парламент”, изјавила је данас министарка за европске интеграције Тања Мишчевић поводом документа ЕП којим је тражено да Београд усклади спољну политку са Европском унијом.
Танјуг/Милош Миливојевић
Фото: Танјуг/Милош Миливојевић

Резолуција, како је подсетила, није правно обавезујућа.

"Али је важно бити свестан ставова парламентараца, посебно у односу на приоритете које у овом моменту имају ЕУ и њене чланице", навела је Мишчевић за Танјуг.

Европски парламент усвојио је данас Резолуцију о примени заједничке спољне и безбедносне политике ЕУ, у којој се, у делу који се односи на Србију, наводи да Београд мора да се усклади са спољном политиком Уније.

У резолуцији, када је реч о Србији, наводи се да ЕП "жали због континуирано ниског степена усклађености Србије" са спољном политиком и понавља да би "нова преговарачка поглавља требало да буду отворена тек када Србија ојача своју преданост реформама у подручјима демократије и владавине права и покаже да је у потпуности усклађена са спољном политиком ЕУ". 

У резолуцији, чији је аутор председник комитета за спољне послове ЕП Давид Мекалистер наводи се да Србија као земља која тежи европској интеграцији ''мора да се придржава заједничких вредности и права ЕУ", као и да уведе санкције Русији због ратне агресије на Украјину.

EUR/RSD 117.3378
Најновије вести