Мишел: Проширење на Западни Балкан 2030. реалан, али амбициозан циљ

БЛЕД: Председник Европског савета Шарл Мишел изјавио је данас да је његова процена да Европска унија и Западни Балкан до 2030. године треба да буду спремни за проширење реалан, али амбициозан циљ, уз напомену да је ово први пут у европској историји да је лидер неке од институција ЕУ био тако јасан у вези са датумом.
evropska unija, pixabay
Фото: Pixabay

Он је у интервјуу словеначкој агенцији СТА нагласио да постоји политичка воља за проширење у ЕУ.

„Морамо да урадимо много на обе стране да бисмо били сигурни да ћемо до 2030. године бити спремни. Не значи да ће све бити лако, али значи да је, ако имамо политичку вољу, ако желимо да радимо заједно, ако желимо да будемо искрени једни према другима, могуће да постигнемо праве резултате за људе у региону и унутар ЕУ“, поручио је Мишел који учествује на Бледском стратешком форуму.

Мишел је рекао да, када је реч о проширењу ЕУ, у Европском савету постоји потпуно другачији начин размишљања него пре много година.

„Када сам пре много година постао премијер Белгије, члан Европског савета, било је веома тешко замислити да ћемо на нивоу Европског савета, на нивоу лидера, имати озбиљне разговоре о темама проширења, реформе, спорова и потребе да се ЕУ подвргне реформи да би била спремна за процес проширења", рекао је он.

Нагласио је да су се на последњем састанку Европског савета у јуну сви лидери сагласили да ће се о томе разговарати на неформалном самиту у Гранади у Шпанији, почетком октобра, и објаснио да ће Европска комисија потом представити извештај о проширењу, који ће бити основа за дебату и доношење одлука на редовном састанку у Бриселу у децембру.

Мишел је рекао да он очекује и „неке фундаменталне одлуке о Украјини, Молдавији и другим земљама у региону“.

"Извештај Комисије, који ће бити представљен у октобру, биће важан подстицај за земље које желе да се придруже ЕУ да остваре напредак и спроведу неопходне реформе", рекао је Мишел.

Он је истакао да је процес приступања заснован на достигнућима, тако да постоје разлике између различитих земаља Западног Балкана.

„Знам да постоји одређени ниво скепсе, одређени ниво сумње јер су се у последњих 20 година одлуке доносиле преспоро. Али, желео бих да убедим своје пријатеље на Западном Балкану, не само елиту, не само лидере, већ и људе у региону, да је ЕУ све више уверена да ће њена будућност бити безбеднија ако будемо у стању да обезбедимо да земље Западног Балкана буду у потпуности део ЕУ и пуноправне чланице ЕУ“, нагласио је Мишел.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести