Монтгомери: Опасна провокација Бакира Изетбеговића

БЕОГРАД: Бивши амбасадор САД у Београду Вилијам Монтгомери је изјавио данас да је изјава бошњачког члана Председништва БиХ Бакира Изетбеговића да се нада да ће БиХ признати Косово - опасна провокација и да се нада да ће међународна заједница снажно реаговати и осудити ту изјаву.
montgomeri jutjub
Фото: Youtube Printscreen

"Постоји историја нестабилности, а то обухвата БиХ, Косово и Македнију, а Србија је већ неколико година фактор стабиности у региону и то је веома важно, али не може Србија сама да начини овај реигона стабилним када се дугорочно гледа. Потребна је помоћ суседа у региону и међународне заједнице, а не видим вољу, жељу и енергију међународне заједнице да предузме кораке да ове поменуте земље учини стабилнијим", рекао је Монтгомери гостујући на РТС-у.


Трамп не зна где је Балкан

На питање колико је Балкан и даље у фокусу САД и других западних сила, Монтгомери је рекао да се више не котира тако високо као некада.

“Верујем са питате Трампа да вам на карти покаже где се налати Балкан, он то не би знао”, рекао је Монтгомери.


Монтгомери истиче да је изјава Изетбеговића још једна пример нечег што је провокативно и опасно, с обзиром да сви знамо да у БиХ свака већа одлука мора да буде одобрена од три народа.

"Његова изјава је свакако једнострана и такве изјаве воде само већој нестабилности у региону. Надам се да ће међународна заједница снажно реаговати на његову изјаву и на провокацију коју је она изазвала пошто су у прослсости реаговали и на изјаве Милорада Додика, које су биле по њиховом мишљену биле провокативне", навео је Монтгомери.

Р. Д.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести