Москва: Не покушавамо да злоупотребимо пријатељске односе сa Србијом

МОСКВА: Русија не покушава да злоупотреби пријатељске односе са Србијом, изјаве званичника никоме не дају повод да се Москви пребацује супротно, речено је РИА Новостима у руском Министарству спољних послова.
rusija srbija zastava, ilustracija
Фото: Илустрација

Поводом изјаве потпредседнице Владе и министарка рударства и енергетике Србије Зоране Михајловић која је оценила да министар спољних послова Русије Сергеј Лавров својим изјавама злоупотребљава чињеницу да Србија није увела санкције Русији, покушавајући да покаже да Србија подржава напад Русије на Украјину, у руском МСП је речено да оцене и изјаве руских званичника никоме не дају повод ни право да Русију оптужује за покушаје злоупотребе традиционално пријатељских, поштених односа са Србијом, који се, како је наведено, "постојано граде на равноправности, поштовању и међусобном разумевању".

У руском министарству, коментаришући изјаву Михајловићеве, оцењују да је „по свему судећи, Михајловић слабо упућена у реалност" односа две земље.

Са Србијом имамо пуно међусобно разумевање о актуелним питањима међународне агенде. У контактима са партнерима отворено износимо наше виђење ситуације у Украјини у контексту специјалне војне операције. Поштујемо тежњу Београда да у овим тешким условима одржи уравнотежену и, што је најважније, независну политику", речено је у руском Министарству спољних послова.

Како је наведено, „такав уравнотежен приступ огледа се у уздржаном односу руководства Србије према политици санкција Запада, принципијелној неспремности да у њој учествује на штету сопствених интереса".

Наравно, реч је о сувереном избору, са којим, иначе, на Западу не могу да се помире и, за разлику од нас, покушавају да изврше притисак на Србе, речено је у руском МСП-у.

Потпредседница владе Србије Зорана Михајловић оценила је 24. августа, након посете министра унутрашњих послова Србије Александра Вулина Москви и његовог састанка са Лавровом, да Лавров својим изјавама злоупотребљава чињеницу да Србија није увела санкције Русији, покушавајући да покаже да наша земља подржава напад Русије на Украјину, иако се Србија јасно одредила према том сукобу гласањем за резолуцију УН којом се осуђује рат.

Како је објављено на сајту руског МСП, Лавров је пре састанка са Вулином рекао да су Русија и Србија доследно привржене принципима недељивости и равноправног карактера безбедности, који обавезују све земље да не јачају своју безбедност на рачун других. Такође је рекао да Запад, на челу са САД, води политику која је усмерена на подривање свих принципа осигурања европске безбедности договорених у оквиру ОЕБС и додао да Запад води политику укидања својих обавеза, "и на Балкану, и у ситуацији у Украјини коју је испровоцирао Запад.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести