МСП: У Њујорку потписан уговор о продаји стана бивше СФРЈ

БЕОГРАД: Државе сукцесори бивше СФРЈ су у четвртак у Њујорку потписале уговор о заједничкој продаји резиденцијалног стана бивше СФРЈ на адреси 730 Парк Авенуе за укупно 12,1 милион долара, колико је износила најповољнија добијена понуда, саопштило је данас Министарство спољних послова Србије.
Vlada Srbije Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Заједничка продаја резиденцијалног стана у Њујорку први је овакав случај у процесу спровођења Анекса Б Споразума о питањима сукцесије и резултат је великог ангажовања свих држава сукцесора у последње две године, те представља значајан успех за све стране, наводи се у саопштењу. У овом процесу је Србија, као држава координатор за продају овог објекта, имала врло активну улогу и од продаје ове некретнине припало је 39,5 одсто нето прихода, односно 3.487.939,21 долара, указује Министарство.

Од укупно добијене купопродајне цене (12,1 милион долара), у складу са постигнутим договором држава сукцесора, одбијени су трошкови одржавања поменутог објекта од 1. јануара 1992. до дана продаје (укупно износе 3.269.774,16 долара) - који су, такође, расподељени између свих држава сукцесора сразмерно квотама из члана 3. Анекса Б Споразума о питањима сукцесије. Имајући у виду да је ове трошкове све време плаћала Србија, поменута средства биће рефундирана Србији.

Плаћање ових трошкова било је нужно да би се резиденцијални стан сачувао у власништву бивше СФРЈ, те је њихово редовно измиривање од стране Србије допринело да државе сукцесори уопште имају могућност да располажу овом имовином - а што је препознато и од стране свих држава сукцесора.Продајом ове непокретности оствариће се и директна уштеда у буџету Србије за 2018. годину у износу од 108.745,00 долара - за колико ће се смањити актуелна издвајања Министарства спољних послова на име трошкова поменутог текућег одржавања.

Поменути стан био је празан од 1992. године, када га је напустио последњи стални представник СФРЈ при УН - због чега није био у репрезентативном стању. Његова специфичност се огледа и у томе да је у питању тзв. корпоративно власништво, односно није у питању "класично" право својине на непокретности - већ власништво које се огледа кроз поседовање 960 деоница у "Park-71st Corporation", колико је имала бивша СФРЈ.

Поред резиденције бивше СФРЈ у Њујорку, у току је процес заједничке продаје још четири објекта бивше СФРЈ (Стална мисије бивше СФРЈ при УН у Њујорку, амбасада бивше СФРЈ у Бону, амбасада бивше СФРЈ у Берну и амбасада/резиденција бивше СФРЈ у Токију), напомиње се у саопштењу. Раније данас, министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да је Србија коначно на путу да реши питање резиденције у Њујорку, односно стана који је, како каже, закључан деведесетих година.

Дачић је на скупштинском Одбору за спољне послове, где је представио извештај о раду, рекао да Србија месечно плаћа трошкове у висини од 15.500 долара."Пошто смо у сукцесији, морају све земље да се сложе. Стан је био на лицитацији, (добијено је) око 12 милиона долара. Око 3,2 милиона долара треба прво нама да врате што смо плаћали трошкове, као и 39 одсто, односно око 3,5 милиона долара ћемо добити од продаје тог објекта у Њујорку", рекао је Дачић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести