Мустафа: Тражићемо изгласавање неповерења Куртију

ПРИШТИНА: Демократски савез Косова (ДСК), Исе Мустафе, одлучио је да поднесе захтев за изгласавање неповерења Аљбину Куртију, премијеру и лидеру коалиционог партнера Покрета Самоопредељење.
isa mustafa
Фото: Tanjug (video arhiva)

Мустафа је то рекао синоћ новинарима након седнице страначког председништва, које је констатовало да Курти са својим покретом угрожава пријатељство Приштине са САД и доноси једностране одлуке о смени министра унутрашњих послова, Агима Вељиуа, из ДСК.

Мустафа је рекао да је на састанку председништва разматрна актуелна ситуација на Косову, проузрокована ризиком да дође до нарушавања односа са САД због одбијања Куртија да укине таксе на српске И производе из БиХ.

Такође, Курти је, казао је Мустафа, супротно коалиционом споразуму И својевољно одлучио да смени министра унутрашњих послова, Вељиуа, члана ДСК.

Рекао је И да је 12. марта разговарао са Куртијем , председницом парламента, Вјосом Османи И потпредседником владе из ДСК Авдулахом Хотијем, те да је тада од косовског премијера тражио да безусловно укине таксе на начин како то траже САД.

Одбијањем да то уцини, додао је, Курти угрожава односе Приштине И Америке, која је главни косовски партнер И савезник.

Рекао је да пријатељство са САД у "срцу програма ДСК, а да је одбијање укидања такси довело да замрзавања америчких инвестиција И претњи Америке да ће повући И своје снаге са косовске територије.

Говорећи о смени Вељиуа, Мустафа је рекао да је то била једностраа И самовољна одлука Куртија, која је натерала ДСК да покрене захтев за изгласавање неповерења Куртију.

Подсетио је да је у међувремену Америка замрзла око 200 милиона долара за пројекат МЦЦ 8 и на поруке званичника САД да, ако Приштина није за мир, они ће повући И своје трупе са косовске територије.

Подсетио је И да је дошло до још једног повлачења инвестиција, која је требало да буде уложена у градњу електране Косова е Ре.

Најзад, навео је, да одлука Куртија да смени Вељиуа представља поруку да он више не жели да сарађује са ДСК.

Зато ће, истакао је, ДСК покренути захтев за изгласавање неповерења Куртију, јер, како је рекако, ДСК не жели да буде део такве владе.

"Уверени смо да таква влада угрожава односе са САД, војну и мировну мисију, економско присуство и политичку подршку коју морамо имати у будућности за ново признање и пут Косова ка евроатланским интеграцијма. Желимо да будемо део НАТО, а ако се Американци повуку наша КБС нема никакву перспективу", рекао је Мустафа.

EUR/RSD 117.0731
Најновије вести