Музеј: Забрињава подршка ЕУ и УН глорификацији ратних злочина

БЕОГРАД: Музеј жртава геноцида поздравио је одлуку о обустављању процеса извођења мера заштите на објекту куће ратног злочинца Џафера Ибрахима Деве у Косовској Митровици и истовремено изразио забринутост што се, како се наводи, тај поступак одвијао под окриљем УНДП, Европске уније и Министарства културе, омладине и спорта тзв. Косова.
km
Фото: Tanjug/ Filip Krainčanić

Музеј указује на "забрињавајући тренд" сарадње представништава појединих међународних и међудржавних организација са тзв. привременим властима у Приштини на глорификацији ратних злочинаца из раздобља Другог светског рата на подручју КиМ.

У саопштењу те институције наводи се да сарадња представништва УНДП, ЕУ и привремених власти у Приштини на покушајима обнове куће Џафера Ибрахима Деве није изолован случај и подсећа да је средствима ЕУ раније обновљено здање Културног центра у Косовској Митровици који носи име ратног злочинца Реџепа Митровице.

Додаје се да је за ту сврху ЕУ издвојила је 115.784,60 евра, док је пројекат реализовао УНДП.

Истиче се да подршка представника ЕУ и УНДП Приштини у циљу глорификације најозлоглашенијих ратних злочинаца који су своја злодела вршили над припадницима српског, јеврејског, ромског народа, као и над другима који нису Албанци на подручју КиМ током Другог светског рата представља недопустив процес који изискује јавну осуду релевантне домаће и међународне јавности, институција и организација.

Музеј жртава геноцида очекује да представништва УНДП и ЕУ на КиМ одговоре због чега подржавају ''''ревизионистичке и антицивилизацијске, недемократске и срамотне поступке тзв. привремених власти у Приштини'''', као и да ли су били упознати да су подржали обнову установе културе која носи име ратног злочинца Реџепа Митровице.

"Да ли својом упорном подршком глорификацији ратних злочинаца, можда, желе да саопште како ратни злочини почињени над Србима, Јеврејима, Ромима и другим не-Албанцима на подручју АП Косово и Метохија током трајања Другог светског рата нису злочини, већ пожељан облик понашања у односу на припаднике народа и друштвених група који очито нису пожељни на том подручју", питање је Музеја жртава геноцида.

Истиче се да такви поступци изазивају све већу забринутост у нашој земљи и најављује ће Музеј иницирати састанке са представницима ЕУ и УНДП како би се у непосредној комуникацији размотрили ти поступци.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести