На инаугурацији министри, патријарх, гости из иностранства...

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић са супругом Тамаром дочекује госте на свечаности поводом преузимања дужности председника Србије, а очекује се и његово обраћање званицама.
Tamara i Pucic
Фото: Tanjug

Међу бројним домаћим и страним званичницима су и премијер Мађарске Виктор Орбан, бивши немачки канцелар Герхард Шредер, потпредседник владе Руске федерације Дмитри Рогозин, изасланик председника САД Доналда Трампа Хојт Брајан Ји, заменица генералног секретара НАТО-а Роуз Готемелер, председник Републике Српске Милорад Додик, председница Скупштине Србије Маја Гојковић, мандатарка за састав владе Ана Брнабић, шеф дипломатије Ивица Дачић.


Тамари Вучић хрватска председница дала привезак са поруком

Председница Хрватске Колинда Грабар Китаровиц је вечерас супрузи председника Србије Тамари Вучић, на свечаности у Палати „Србија“, уручила поклон у црвеном омоту.

Тамара Вучић је, како наводи РТС, од хрватске председнице добила привезак на којем је утиснут лик Богородице и бебе Исуса са натписом "Мајка Божја од каменитих врата".

На поледини испод грба пише: "Да живот имају".


 Ту су и председник Покрајинске владе Игор Мировић, председник Скупштине Војводине Иштван Пастор, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, патријарх СПЦ Иринеј, београдски надбискуп Станислав Хочевар...

Ту су и тројица бивших председника Србије - Томислав Николић, Милан Милутиновић и Зоран Лилић.

Лилић је био председник од 1993. до 1997, Милутиновић од 1997. до 2002, а Николић од 2012. до 2017.

Пред званичника, свечаности присуствују и спортисти, уметници и глумци, међу којима и холивудски глумац Ралф Фајнс. Он је рекао је да је одушевљен што је позван на пријем поводом ступања на дужност председника Александра Вучића и да у Београду осећа сјајну енергију.

„Обожавам ову зграду, пре неколико година сам је разгледао, архитектура ми се допада. Београд има разне лепе стилове архитектуре“, рекао је Фајнс за РТС.

Он је нагласио да има добар однос са српским народом и подсетио да је у Београду пре седам година снимао филм "Кориолан".

"Било је све сјајно. Осећао сам одличну подршку и тада сам схватио да ће доћи многи филмови овде и да се нуде добри услови. Филмаџије су квалификоване, многи аспекти су атрактивни", истиче звезда многих филомова, међу којима је и "Енглески пацијент".

У Србији, каже, постоје сјајне прилике да се праве филмови по одличним ценама.

„Осећам подршку владе, филмске и ТВ индустрије. Осећам сјајну енергију која се враћа. Осећам је на улици. Осећа се виталност. Не могу да објасним шта, али се осећа“, рекао је Фајнс.

Говорећи о предстојећим плановима, познати глумац је напоменуо да тражи локације за будући пројекат, али није желео да открије више детаља.

„Упознајем људе који могу да раде, не могу да кажем о чему је реч, поверљиво је, али је добра прица“, нагласио је Фајнс.

zeljko i jovana, joksimovic, tanjug tanja valic
nikola jokic, tanjug dragan kujundzic
milorad vucelic, tanjug dimitrije goll
milan cile marinkovic, tanjug dimitrije goll
melina i haris dzinovic, tanjug dimitrije goll
dzajic i terzic, tanjug dragan kujundzic
dusan savic, tanjug tanja valic
dusan borkovic, tanjug dimitrije goll
boban marjanovic, tanjug dimitrije goll
asmir kolasinac i mihail dudas, tanjug dimitrije goll

Николић: Да буде бољи од мене

Бивши председник Србије Томислав Николић је на свечаности поводом инаугурације председника Републике Александра Вучића, рекао да је огромна одговорност бити на челу државе и будућем председнику поручио да буде бољи од њега.

Николић, који је сада предеседник Националног савета за координацију сарадње са Руском Федерацијом и Кином, је за РТС рекао да се током свог мандата трудио да не буде разлике у погледу онога што је говорио и онога што је примењивао. 

"Предуго сам био у опозицији, увек сам критиковао оне које дођу на власт и чине оно што су критиковали као опозиција, избегао сам ту замку", рекао је Николић.

Он је додао, да када је изабран од стране већине, председник мора да има на уму да је председник и оних грађана који никада не би гласали за њега, а у чије име доноси одлуке које се тичу њихових живота.

Фото: Tanjug (Dragan Kujundžić)

Хан: Србија наставља успешним путем

Европски комесар за суседску политику и преговоре о проширењу Јоханес Хан изразио је уверење да ће под вођством председника Србије Александра Вучића Србија наставити да се креће успешним путем на пољу европских интеграција.

Хан, који присуствује свечаности поводом инаугурације председника Србије Александра Вучића, нагласио је и да Србија има одлучујући утицај на развој читавог региона.

"Очекујем да Србија настави успешним путем, којим је ишла последњих година, побољшања у области еконоимије, али и да побољша све што је везано за основе, да се још више прилагоди европским стандардима и то је најбољи начин да се иде напред што се тиче европске перспективе Србије. Очекујем и уверен сам да ће под вођством председика Вучића, то бити главни фокус ове земље", рекао је Хан за РТС .

Упитан на који начин Вучић може да "убрза ствари", Хан је рекао да

Вучић сада као председник "све надгледа".

Вршилац дужности премијера и министар спољних послова Ивица Дачић не очекује велике промене у функционисању владе након што је Александар Вучић изабран за председника и сматра да ће сарадња владе и председника бити добра.

"Вероватно сада многи очекују да се говори о неким тектонским поремећајима, али ми се налазимо у политичкој сфери. Добро је познато ко је политички победник избора, то је листа коју је водио Вучић, која је у коалицији са листом коју сам ја водио и очигледно је да ће се та политичка моћ огледати и у доброј сарадњи председника и владе и у томе не видим ништа лоше", рекао је Дачић.

"Шта сад неко мисли, да ће сада експерти да воде неку самосталну политику, а да при томе апсолутно не консулутују оне који су победили на изборима. То не постоји нигде, па не постоји ни у Србији, тако да не очекујем неке велике промене, осим што су се адресе мало промениле", рекао је Дачић за РТС на свечаности поводом инаугурације председника Вучића.

Рогозин: Русија у сваком случају подржава Србију

Потпредседник Руске Федерације Дмитриј Рогозин изјавио је да Русија у сваком случају подржава Србију.

"Ми смо традиционални пријатељи, односи наших земаља су пријатељски", рекао је Рогозин за РТС.

Рогозин је, упитан да ли је са председником Вучићем разговарао и о санкцијама које је ЕУ продужила Русији, рекао да званична Москва зна да би српски народ требало да направи добар избор у својој политици у, како је рекао, врло компликованој политичкој ситуацији на Балкану у овом тренутку.

"У сваком случају м случају Русија подржава Србију", поручио је Рогозин.

Орбан: Вучићу нису потребни савети

Мађарски премијер Виктор Орбан изјавио је да Вучићу нису потребни савети.

"Данас нећемо причати о послу, дошао сам да честитам, овде нисам да радим, већ да изразим поштовање мађарског народа и моје лично поштовање председнику", истакао је премијер Мађарске.

Одговарајући на питање који би савет дао Вучићу за даљи рад, Орбан је за РТС рекао да "Вучићу не требају савети". 

Орбан је навео да је са Вучићем раније данас разговарао неформално и да га је упознао са оним о чему се разговарало на самиту европских лидера у Бриселу.

Према његовим речима, на самиту је било речи о мигрантским питањима што је, важно и за Србија и за Мађарску.

Хојт Ји: Доста простора за сарадњу

Званичник америчког Стејт департмента Брајан Хојт Ји изјавио је да постоји доста простора за унапређење односа Србије и САД и да две земље постану још бољи партнери.

"Драго ми је што сам овде", на српском језику је рекао Ји за РТС на питање какви су му утисци са инаугурације председника Србије Александра Вучића.

"Ово је важна догађај и велика ми је част што сам овде. Представљам предсеника Доналда Трампа. Драго ми је што могу да честитам Вучићу и што имам прилику да се упознам са њим и његовим кабинетом", рекао је Ји.

Он је додао да је у Београду разговарао о томе како да две земље постану још бољи партнери, како да сарађују и како да САД помогну Србији и региону да буду још стабилнији и просперитетнији.

"Веома су добре перспективе за још бољу саранђу, како економску и трговинску.

Бошњачки члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић изјавио је да ће заједно са српским председником у наредном периоду радити на ономе о чему су се раније договорили и што су обећали, а то је приближавање односа.

"Разговараћемо онако како смо и до сада по принципу попу, поп, а бобу, боб. Тако ћемо Вучић и ја говорити и убудуће", рекао је Изетбеговић и додао да ће са српским председником разговарати о приближавању односа две државе, те односима двају народа.

Упитан шта ће бити прва ствар о којој ће причати са председником Србије, Изетбеговић је за РТС рекао да ће то бити сва отворена питања, те да мисли да је најбитније од свих питање границе.

Пуповац: Од српско-хрватских односа зависи много у региону

БЕОГРАД: Председник СНВ Милорад Пуповац оценио је да је изузетно важно што је председница Хрватске Колинда Грабар-Китаровић дошла на пријем поводом инаугурације председника Србије јер од српско-хрватских односа зависи много тога у региону.

Он је у изјави Танјугу, рекао да је значајно што су се представници држава региона окупили на пријему и што сарађују.

„Ово одговара ономе што је председник Вучић одредио као једну од главних политика у свом мандату док је био премијер, а очигледно исто жели и као председник Републике - стабилност нашег региона, најбољи односи што је могуће између држава, то је оно што јамчи сигурност и просперитет и што смањује ризике, а њих је јако много око нас“, указао је Пуповац.

Он је рекао да очекује напредак у односима имеђу Хрватске и Србије.

„Ту ће сасвим сигурно требати помоћ и двоје председника, али и две владе. Много је наслеђа које је тешко, много ствари и питања која су отворена, али истовремено и хрватски и српски интереси налажу да се та питања почну решавати и да се иде напред“, закључио је Пуповац.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести