На Мердару приведен координатор РИК Марко Јанковић

БЕОГРАД: Припадници Косовске полиције привели су синоћ око 22.30 минута, на административном прелазу Мердаре, без икаквог правног основа и кривичног дела, координатора Републичке изборне комисије Марка Јанковића, саопштио је директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић.
kosovska policija
Фото: Tanjug/ Video,arhiva

Јанковић се, наводи се у саопштењу, налазио у пратњи два камиона која су превозила изборни материјал РИК-а за предстојећи референдум на Косову и Метохији, који је био најављен ОЕБС-у на КиМ.

Петковић каже да је координатор РИК-а одведен у непознатом правцу.

Истовремено, припадници Косовске полиције запленили су два камиона која су превозила изборни материјал и привели и возаче камиона, као и Јанковићевог возача.

"О овој грубој демонстрацији силе и кршењу споразума хитно сам вечерас обавестио и специјалног предстставника за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака и захтевао да Јанковић и тројица возача биду пуштена на слободу. Реч је о скандалу огромних размера и последица", навео је Петковић.

Додао је да на лице места одмах упућен и српски официр за везу како би помогао приведенима.

Петковић је навео да су се координатор РИК-а и камиони са референдумским материјалом упутили вечерас да материјал предају представницима мисије ОЕБС која је на терену задужена за организовање референдумских радњи.

"Међутим, уместо представника ОЕБС које смо званичним писмом данас обавестили о пошиљци материјала, наше представнике сачекало је 10 аутомобила Косовске полиције", прецизира Петковић и истиче:

"Управо је мисија ОЕБС на КиМ била дужна да вечерас преузме изборни материјал у складу са мандатом који има на терену, али и исказаном спремношћу за организовање референдумског изјашњавања, о чему су нас обавестили и у писму од 22. децембра прошле године".

Међутим, истиче шеф Канцеларије за Косово и Метохију, вечерас Мисија ОЕБС не само да није преузела референдумски материјал, него се није ни појавила на Мердару, где је требало да преузме материјал, онако како је то чињено сваки пут до сада у ранијим изборним процесима.

Петковић: Јанковић и тројица возача на путу ка Београду

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је јутрос да су координатор РИК-а Марко Јанковцих и тројица возача, који су превозили референдумски материјал, а који су синоћ приведени на административном прелазу Мердаре, пуштени и да се враћају у Београд.

Петковић је за РТС рекао да су они синоћ били приведени, да су им одузети мобилни телефони и да су одведени у косовску полицију у Лужанима, 10-ак километара од Мерадра ка Подујеву.

Навео је да је Београд синоћ послао официра за везу Дејана Павићевића и да су они ослобођени.

Косовска полиција је запленила оба камиона са референдумским материјалом, што је супротно свим споразумима и договорима јер је реч о материјалу који је најављен и који је стигао легално на административну линију, где је требало да га сачека ОЕБС и преузме, како би га данас дистрибурао, истакао је Петковић.

Навео је да се, уместо ОЕБС-а који се није ни појавио, појавило 10 возила косовске полиције.

Петковић је рекао да је о том случају обавестио изасланика ЕУ за дијалог Мирослава Лајчака и истакао да је рец о фрагрантном крсењу љдуских права и процедура, док се, како тврди, шеф ОЕБС-а на КиМ Мајкл Давенпорт није ни јавио на телефон.

Петковић сматра да је реч о манифестацији силе премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија пред данашњу седницу парламенрта, на којој, према његовим речима, треба да буде донета декаларација о забрани спровођења рефрендума.

Навео је да су се, од када је премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти, на КиМ догодила 133 међунационална инцидента.

Петковић је рекао да је заплењени рефрендумски материјал још на административном прелазу Мердаре и да ОЕБС још може да га дистрибуира, као што су се, како је навео, обавезали договором од 22. децембра.

Петковић је рекао да је важно је што се земље Квинте огласиле и позвале Куртија да омогући одржавање референдума, упркос његовим тврдњама да је то супротно косовском уставу.

Додао је да је то поручио и високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ и да је амерички државни секретар Ентони Блинкен Блинкен поручио Куртију да врати замах дијалогу Београда и Приштине и да не предузима једностране потезе.

"Запад може да изврши потребан притисак, очекујемо од ОЕБС-а да подели референдумски материјал, Србима се крше основна људска прва и по Резолуцији 1244 и по свим светским стандардима", истакао је Петковић.

Навео је да је у јучерашњем разговору председника Србије Александра Вучића са представницима Срба на КиМ поручено да је потребно да обезбедимо мир и да престану напади на Србе.

"Срби на КиМ ће послушати Београд и гласати за уставне промене на референдуму", рекао је Петковић.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести