На седници Владе без речи о сукобу Дачића и Поповића

БЕОГРАД: Полемика између министара Ивице Дачића и Ненада Поповића око тога шта би требало да буде државна политика о Косову и Меотхији - разграничење, као што каже Дачић, или став да је "цело Косово Србија, ни метар мање", што заступа Поповић, није добила епилог на седници владе у четвртак, пише данас "Политика".
vlada srbije, Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

"Не знам зашто седи у влади ако се не слаже са предлогом председника. Стварно не знам", рекао је Дацицћ реагујући на Поповићеве речи и најавио да ће га то и лично питати.

Дачић за "Политику" каже да Поповићу није поставио то питање, иако су се срели на седници владе.

"Нисам разговарао с Поповићем. Председвао сам седници владе и нисам хтео да отварам то питање", објаснио је Дачић.

Иначе, Дачић је поновио раније јуч дае ће се српски народ изјаснити на референдуму о споразуму са Косовом, ако га буде, а колегу из Владе Ненада Поповића, с којим се отворила дебата о идеји разграничења - да ли је она у супротности са Уставом или не, пита зашто је у влади ако се не слаже с предлогом председника државе.

Поповић сматра да идеја о "разграничењу" не може да буде званична државна политика, јер је она, у директној супротности са Уставом Републике Србије у чијој преамбули стоји да је Косово саставни део територије Србије. 

Цело Косово је Србија, ни метар мање, наводи Поповић, а Дачић подсећа да је Београд ушао у дијалог са јасном позицијом да је Косово аутономија у оквиру Србије. 

На став Поповића да "никакву другу политику, осим постизања компромиса у оквиру Устава Србије и Резолуције 1244 Савета безбедности УН, Влада никада није утврдила", реаговао је и председник Вучић речима:

"Свака част, тако би требало, и супер је то, него - што то ниси урадио 2008. године, јер си био потпредседник тада владајуће странке. Што то ниси заштитио тада? Ми га данас штитимо"." 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести