НАДА: Србија да подржи Српску у борби да поврати овлашћења

БЕОГРАД: Коалиција НАДА, коју чине ПОКС, ДС С и 25 удружења грађана, затражила је активнију подршку Србије у борби Републике Српске да, како се наводи, поврати овлашћења која су јој одузета.
milos  jovanovic
Фото: Демократска странка Србије

Та коалиција подржава захтев Републике Српске да јој се врате 142 ингеренције које јој Дејтонски споразум даје, а које су јој, како се истиче, у међувремену одузете одлукама високог представника ЕУ или централне власти у Сарајеву.

Председник ДС С-а Милош Јовановић сматра да Србија као гарант Дејтонског споразума и као матична држава Србима мора да подржи Републику Српску, јер је, како истиче, угроженија него икада.

Председник ПОКС-а, Жика Гојковић сматра да су захтеви за сменом српског члана Председништва БиХ због његовог бојкота те институције ''''беспредметни и нелегитимни'''' наводећи да је бојкот легитимна политичка одлука услед нелегалног преузимања бројних ингеренција Републици Српској.

''Србија мора јасно да се супротстави свакој одлуци централних власти БиХ или високог представника ЕУ које су у супротности са Дејтонским споразумом'', сматра Гојковић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести