Након три деценије Врбашани ће добити позориште

Председник Покрајинске владе Игор Мировић рекао је за наш лист да је један од приоритета садашње Владе био и да се незавршене инвестиције претходне Владе, заврше.
r
Фото: pokrajinska vlada

Међу њима је и изградња објекта културно – пословног центра Дом културе Врбас, познатијег као позориште у Врбасу, која је започета пре скоро 30 година, када је стара зграда Дома културе изгорела у пожару. Врбашани су изградњу Дома културе у свом граду упоредили са зидањем Скадра на Бојани, јер им је непојмљиво да овај објекат није могао да буде завршен за протеклих 30 година.

Подсећамо, председник врбашке општине Предраг Ројевић рекао је да су чекали три деценије на довршетак Дома културе у Врбасу, јер је у време неких других власти био гурнут на маргину, па су Врбашани морали да одлазе у Сомбор, Нови Сад или Београд да погледају позоришну представу. Коначно ће, након три деценије, добити своје место за културу, на који је и Покрајинска влада ставила акценат након предложеног ребаланса Скупштини АПВ прошле недеље.

За завршетак врбаског Дома културе Покрајинска влада у првој фази обезбедиће 100 милиона динара.

- Покушај реконструкције овог објекта пратило је низ афера и незаконских активности. Једна од многих била је уплаћивање 40 милиона динара бивше администрације Управе за капитална улагања на блокиран рачун инвеститора, присуство многобројних подизвођача са непоштовањем рокова и реализацијом радова- рекао је председник Покрајинске владе Игор Мировић за „Дневник“.

Изградњу објекта током година пратили су бројни проблеми, од измена техничке документације, неадекватних извођача радова до недостатка финансијских средстава:

- Ипак, ни упркос неколико споразумно раскиданих и ревидираних уговора, радови на изградњи и опремању Културног центра у Врбасу нису завршени. Сви рокови за извођење радова су пробијени, те је 2012. године дошло до застоја у радовима. До тада, за финансирање изведених радова у складу са уговором, исплаћено је скоро 39 милиона динара - каже Мировић.

Према његовим речима, ове године Управа за капитална улагања АП Војводине подржала је општину Врбас и на јавном конкурсу, определила 100 милиона динара за финансирање овог пројекта, који је обухватио и партерно уређење испред Културног центра, а пројекат је планиран као вишегодишњи.

- Ово је још један од пројеката у низу који је бивша покрајинска администрација оставила са великим уложеним новцем, који није реализован до краја - рекао је Мировић. Чека се да буде изабран извођач радова, па да се почне са обновом.

Тадашњи инвеститор радова био је КЦ Врбас, извођач фирма „Дијагонала“ из Новог Сада, те ГП „Ковачевић“, док је финансијер био Фонд за капитална улагања, да би 2010. године уговор био раскинут, јер документација није била усклађена са прописима, наводи Мировић. Тада је вредност радова износила 108,5 милиона динара, од чега је исплаћено 38,7 милиона динара, да би радови стали 2012. године.

- План је да Дом културе у Врбасу буде завршен до краја ове године, а у најгорем случају до пролећа наредне, пројектна документација је завршена и јавна набавка је расписана. Биће то веома значајна инвестиција за општину Врбас и иначе на територији ове општине ћемо реконструисати изгорели Дом културе у Равном селу, а на територији општине Србобран смо такође припремили инвестицију реконструкција Културног цетра у две фазе, те ћемо на малој територији имати три реконструисана културна центра, један који је изгорео, други који је „изгорео“ у шуми интереса претходне администрације и трећи за који је општина Србобран припремила пројектну документацију - наводи Мировић.

Ни Равно село није имало среће са њиховим Домом културе, који је такође страдао у пожару 2016. године. Два дома културе у општини Врбас, биће обновљена захваљујући Покрајинској влади, оба изгорела, један пре пет, а други пре 30 година.      

Дом културе у Равном Селу

Градња новог Дома културе у Равном Селу почела је 1.јула полагањем камена темељца. Предвиђено је да Дом културе у Равном Селу буде изграђен до краја ове године. Уговор о финансирању радова потписали су директор Управе за капитална улагања Недељко Ковачевић и председник општине Врбас Предраг Ројевић.

- Градња Дома културе у Равном Селу први је пројекат који Управа финансирала у 2021. години, што довољно говори о његовом значају за Покрајинску владу. За изградњу тог објекта из покрајинског буџета биће издвојено 160 милиона динара - рекао је Ковачевић. Нови Дом културе имаће 600 квадратних метара, а његова сценско-гледалишна сала имаће 223 седишта.                         

Маша Стакић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести