Наставак реформе јавне управе: ЕK уплатила 13.250.000 у буџет Србије

БЕОГРАД: Европска комисија одобрила је Србији исплату средстава у износу од 13.250.000 евра на основу другог Извештаја о самопроцени реализације Секторског реформског уговора за реформу јавне управе и јавних финансија за 2017. и прву половину 2018. годину, саопштило је Министарство државне управе и локалне самоуправе.
Evropska komisija/tanjug
Фото: Tanjug

Министар Бранко Ружић, задужен за координацију реформе јавне управе, истакао је да је спроведено много коренитих промена у раду јавне администрације и да је евидентно да она више никада неће личити на ону стару, коју нико није волео.

Обезбедили смо боље услуге, електронске базе података, константне обуке за службенике, провере рада и у складу с тим и евентуална напредовања, бољу комуникацију... све у циљу стварања ефикаснијег државног апарата и већег задовољства и поверења наших грађана, рекао је министар.

Како се наводи у саопштењу, он је, међутим, додао да, иако је много тога промењено, и даље предстоји пуно посла да управа у сваком свом сегменту пружа свој максимум и да ће за то боље путоказе дати нова Стратегија реформе јавне управе 2030 на којој се тренутно ради.

Ових 13.250.000 евра представљају другу одобрену траншу Србији до сада. Претходно је Србија крајем 2017. године поднела први Извештај о самопроцени реализације Секторског реформског уговора за 2016. годину са захтевом за исплату две фиксне и једне варијабилне транше на основу којег је Европска комисија у октобра 2018. одобрила исплату у буџет Србије 30,5 милиона евра.

Наредни извештај ће се финализовати у априлу 2020. године, када ће бити достављен Европској комисији са захтевом за исплату треће транше, додаје се у саопштењу.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести