Настављено суђење Тачију и осталима бившим вођама тзв. ОВК исказима сведока

ХАГ: У Специјализованим већима Косова са седиштем у Хагу данас је испитивањем сведока настављено суђење бившим вођама тзв. ОВК Хашиму Тачију, Кадрију Весељију, Јакупу Краснићију и Реџепу Сељимију.
e
Фото: Pixabay.com

Сведока на полузатвореној седници испитују адвокати одбране, након чега це следећи сведок на такође полузатвореној седници имати своје излагање.

Сведоци тужилаштва су почели са излагањем у уторак 11.априла, док је пре тога одбрана изнела своја уводна излагања.

Сведочење се у судници одвија на полузатвореној седници, односно сведока могу чути само присутни у судници, док у видео преносу, без тона, путем видео конференцијске везе само могу само да се виде чланови судског већа.

Заштићени сведок је прво имао своје слободно излагање, након чега су уследила питања тужилаштва, одбране и судског већа.

На почетку суђења 3. априла окривљени су заједно са својим браниоцима изнели уводна излагања и тада су сви негирали оптужбе.

У овом поступку одобрено је учешће 140 жртава

Тачи, Весељи, Сељими и Краснићи оптужени су за ратне и злочине против човечности почињене у 42 нелегална притвора тзв. ОВК на Косову и Метохији и у Албанији над најмање 407 притвореника, од којих је најмање 98 убијено.

Оптужени су да су људе неосновано лишавали слободе, мучили и убијали, а за те злочине им прети казна доживотног затвора.

У оптужници се наводи да су кривична дела која им се стављају на терет извршена у периоду најкасније од марта 1998. до септембра 1999. године на више места на КиМ, као и у Кукешу и Цахану, у северној Албанији.

Према наводима оптужнице, та дела су извршили припадници тзв. ОВК против стотина цивила и лица која нису била активни учесници у непријатељствима.

У оптужници се наводи да Тачи, Весељи, Сељими и Краснићи сносе индивидуалну кривичну одговорност, према различитим облицима кривичне одговорности, за кривична дела извршена у контексту немеђународног оружаног сукоба на КиМ, која су била део раширеног и систематског напада на особе за које се сумњало да су били против тзв. ОВК.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести