НАТО: Србија има право да бира ангажмане из области безбедности

ВАШИНГТОН: Набавка одбрамбених средстава је национална одлука и Србија има право да слободно бира ангажмане из области политике и безбедности, саопштио је неименовани званичник НАТО-а поводом објављених информација о куповини кинеског ракетног система ФК-3 за потребе Војске Србије.
kongres sad
Фото: pixabay.com
“Истовремено, важно је узети у обзир пуне трошкове набавки у области одбране, током њиховог читавог животног века, који могу бити значајни”, наводи се у одговору на питање Гласа Америке (ВОА).
 
Подсећа се и да су НАТО и Србија блиски партнери који су посвећени јачању партнерства, и истовремено истиче да НАТО поштује одлуку Србије о војној неутралности.
 
“Јенс Столтенберг, генерални секретар НАТО-а, у редовном је контакту с председником (Александром) Вучићем и другим званичницима. Наше партнерство је обострано корисно у бројним областима. На пример, радимо заједно како бисмо били што боље припремљени за поплаве и шумске пожаре. Помажемо Србији у реформи снага безбедности и институција”, наведено је одговору.
 
НАТО је, како је указано, обучавао српске војнике за међународне мировне мисије. Уз то, истакнуто је да је Северноатлантска алијанса у протеклих 20 година, милионима евра помогла Србији у уништавању више од 230 тона застареле муниције.
 
“Србија и НАТО заједно раде и на пружању помоћи другим земљама, на пример, обучавањем ирачких војних медицинара. Штавише, Србија је од 2006. године допринела у више од 30 активности у оквиру НАТО-овог програма Наука за мир и безбедност. Укључују енергетску и заштиту животне средине, одбрану од хемијских, биолошких, радиолошких, нуклеарних агенаса, противтероризма, сајбер одбране, као и безбедност људи”, наведено је у одговору.
 
Додаје се и да је неколико НАТО савезника и партнера, укључујући Аустрију, Чешку Републику и Турску, пружило важну медицинску помоћ Србији у борби против пандемије Ковида 19.
 
У вези са односом Србије према Европској унији, из НАТО упућују на званичнике ЕУ.
 
"Говорећи о томе указујем да су безбедност и стабилност Западног Балкана важни за НАТО и мир и стабилност у Европи. Демократија, владавина закона, унутрашње реформе и добросуседски односи су од виталног значаја за напредак целог региона. Више од 20 година помагали смо одржавање мира и стабилности на Западном Балкану", наводи се у одговору.
 
Како се додаје, представништва НАТО у Сарајеву, Београду и Скопљу промовишу политички дијалог и сарадњу, а политика коју води Северноатлантска алијанса у региону, укључујући и политику Отворених врата, имају за циљ јачање стабилности и поспешивање сарадње.
 
Указано је и да је НАТО одлучан да настави пружање помоћи државама региона у спровођењу реформи. То ће, како је истакнуто, користити њиховим грађанима и читавој евроатлантској породици, преноси ВОА.
EUR/RSD 117.2038
Најновије вести