НАТО за јачање односа са Србијом, подршка стабилности Западног Балкана

БРИСЕЛ: Лидери НАТО поручили су у завршној декларацији после самита у Бриселу да цене партнерство са Србијом и да би јачање односа Србије и НАТО било би корисно за Алијансу, Србију и цео регион.
zastava nato/NATO
Фото: NATO

"Подржавамо дијалог под покровитељством Европске уније и друге напоре усмерене ка нормализацији односа Београда и Приштине и позивамо две стране да искористе прилику и учествују у доброј намери у постизању трајног политичког решења", истриче се у делу посвећеном Западном Балкану завршног саопштења после самита.

У Декларацији, објављеној на сајту Северноатлантске алијансе, потврђена је и посвећеност продуженом ангажману НАТО на Косову кроз КФОР, "који доприноси безбедном окружењу и већој стабилности Западног Балкана", као и "кроз тренутне иницијативе изградње капацитета безбедносних организација Косова".

"Све промене статуса КФОР-а биће зановане на условима на терену а не временским роковима", наводи се у саопштењу.

У документу се истиче да је Западни Балкан регион од "стратешког значаја за НАТО, о чему сведочи дуга историја сарадње и операција."

Додаје се да је НАТО снажно посвећен безбедности и стабилности Западног Балкана и подршци евроатлантским аспирацијама земаља региона.

Лидери су поручили да ће појачати напоре у региону и унапредити политички дијалог и практичну сарадњу, како би подржали реформе, промовисали регионални мир и стабилност и "супростављали се злоћудном утицају спољних актера".

У Декларацији се наводи да су "демократски принципи, владавина права, унутрашње реформе и добросуседски односи витални за регионалну сарадњу и евроатлантске интеграције" и изражава нада да ће доћи до даљег напретка у том смеру.

У комуникеу је изражена снажна подршка суверенитету и територијалном интегритету "стабилне и безбедне Босне и Херцеговине", у складу са Дејтонским споразумом и другим релевантним међународним споразумима.

Лидери савеза позвали на помирење унутар БиХ и апеловали на политичке лидере да се уздржавају од реторике која продубљује поделе.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести