Назире се крај радова: Лансирање Жежељевог лука креће у понедељак

У понедељак почиње навлачења лукова на Жежељевом мосту, а како су почетком ове недеље најавили челници шпанског „Азвија”, који гради мост, од 21. до 24. августа креће „лансирање” малог лука на петроварадинској страни на централни стуб који је завршен и чека лукове.
zezeljev most, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Због тих радова пловидба на Дунаву биће обустављена у понедељак у 8 часова. Домаћи и међународни речни саобраћај биће блокиран за сва пловила до четвртка у 20 часова. Забрана пловидбе односи се на део реке између ушћа Канала у Дунав и Варадинског моста .

Од понедељка до четвртка Лучка капетанија, извођачи радова на мосту и служба обезбеђења на градилишту радиће 24 часа да не би било несрећних догађаја на Дунаву.

Шеф новосадске Лучке капетаније Борис Ореб за Радио Нови Сад каже да су бродари упознати са ситуацијом на реци.

– Сви учесници у речном саобраћају и сви наутички клубови добили су саопштење Лучке капетаније – наводи Борис Ореб. – Обавештење о забрани саобраћаја налази се на интернету и на уобичајеним огласним таблама.

Домаћи и међународни речни саобраћај биће блокиран за сва пловила до четвртка у 20 часова. Забрана пловидбе односи се на део реке између ушћа канала у Дунав и Варадинског моста

Осим на власнике чамаца и малих бродова, та ванредна ситуација посебно ће се одразити на међународни путнички и теретни саобраћај. Због забране саобраћаја, на Дунаву код Новог Сада очекује се гужва, али низводно и узводно од моста постоје сидришта предвиђена за велике бродове.

– Сидриште се налази на шездесетом километру, код Камењара, а сви бродари су упознати са ситуацијом на реци – каже Ореб

Челници шпанског „Азвија” обавестили су у уторак потпредседницу Владе и министарку грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорану Михајловић да ће, по постојећој динамици радова, до средине новембра Жежељев мост преко Дунава у Новом Саду моћи ће да се пређе пешице, а да је пуштање железничког саобраћаја планирано за јануар.

– Жежељев мост за Владу Србије представља један од стратешких пројеката, који је важан не само за Нови Сад и Војводину већ и за целу Србију, будући да се налази на железничком Коридору 10 и део је пруге Београд–Будимпешта – рекла је у разговору са шпанским грађевинцима министарка Михајловић.

Она је разговарала с власником шпанског „Азвија” Мануелом Контрерасом Рамосом и генералним директором Фернандом де ла Торе де Алварадом о изградњи Жежељевог моста и градњи деоница на друмском Коридору 10 на којима је та компанија главни извођач. 

Фото: Dnevnik.rs

Тај мост је важан за Нови Сад, Војводину, Србију и регион, али и за Европу јер је на важној тачки која спаја две стране Дунава који је европска артерија. Због тога су потпуно оправдани разлози за тај европски пројекат, који је од суштинске важности и који ће заиста бити користан, наводили су и европски званичници приликом посета градилишту моста.

Председник Покрајинске владе Игор Мировић изразио је задовољство темпом изградње приступних саобраћајница. Уведен је извођач за приступне саобраћајнице и он ради веома добро.

Укупна вредност пројекта је 53 милиона евра, од чега је 34,5 милиона евра дала Европска унија, док остале трошкове сносе Покрајина и Град Нови Сад.

Е. Д.

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести