Недимовић: Испуњавамо своје обавезе, нисмо банана држава

БЕОГРАД: Министар пољопривреде Бранислав Недимовић изјавио је данас да Србија мора да поштује своје обавезе из Споразума о стабилизацији и придруживању (ССП), јер би у супротном личила на банана државу.
branislav nedimovic
Фото: Tanjug (Zoran Žestić)

У наставку начелне расправе у Скупштини Србије, Недимовић је рекао да су измене Закона о пољопривредном земљишту предложене како би се поправиле ствари које су лоше из различитих разлога, а које су утврђене ССП-ом.

“Поправљамо на тај начин што покушавамо да утврдимо посебне услове под којима физичка лица, држављани земаља ЕУ, могу да стекну право својине над пољопривредним земљиштем. Поправљамо оне ствари које су предвиделе либерализацију промета пољопривредног земљишта”, каже Недимовић.

Истакао је да се Србија определила за пут ка ЕУ, да мора да поштује и испуњава преузете обавезе, и навео да су предложене измене закона у складу са Уставом и законима Србије. 

Претходно је посланица СРС Вјерица Радета рекла да ће од 1. септембра почети распородаја најплодније српске земље странцима, те да предложени закон то легализује. 

Она мисли да министар изгледа није прочитао цео закон или га није разумео, када тврди да су законска решења у складу са Уставом. 

Радете каже да излазак из ССП није залуђивање народа, како каже министар, већ интерес Србије јер губимо огромне количине новца и увозом воћа и поврћа из ЕУ без царине угрожавамо српског сељака. 

“Министар каже да ако бисмо изашли из ССП били би банана држава, нажалост управо ССП нас уводи у систем банана држава”, сматра Радета и истиче да ни под којим условима не треба странцима продавати пољопривредно земљиште. 

На њене наводе да је, нажалост, по ССП-у Косово држава, Недимовић каже да ћемо се борити за КиМ ако постоји и промил шансе да остане у саставу Србије. 

“И када неко буде мислио да нема шансе, ми ћемо се и даље борити јер је то наша обавеза”, каже Недимовић.

Радета је навела да је КиМ, нажалост, на основу свега што је рађено још из времена Борка Стефановића, Вука Јеремића и Бориса Тадића до данас фактички признато и има све карактеристике државе, те да је то потврђено потписивањем бриселских споразума.

EUR/RSD 117.0802
Најновије вести