Испред ЦЗКД десничари, Иницијатива, Заветници... Унутра прекиди 

БЕОГРАД: Трибина у Центру за културну деконтаминацију (ЦЗКД), на којој је требало да буде промовисана књига “Желим да ме чују” бивше косовске председнице Атифете Јахјаге, а у оквиру фестивала “Мирдита, добар дан”, прекинута је на самом почетку. 
protesti
Фото: Tanjug (Dimitrije Goll)

На бину је, наиме, изашао Милош Стојковић, који се представио као председник Коалиције расељених и који је узвикивао: “Косово је Србија”.

Тражио је извињење због тога што је протеран са своје земље, питао зашто се Србима не дозвољава да такву трибину одрже у Пришитни, тражио да им се врати отето...

Окупљени су покушавали да га смире, а затим је видео линком емитована порука Атифете Јахјаге, што је Стојковића поново изазвало да негодује, а због чега га је обезбеђење извело из сале. 

Фото: Tanjug (Dimitrije Goll)

Претходно су се испред ЦЗКД окупили припадници десничарске организације Атернатива и они су, на неких 50 метара од улаза, окружени полицијским кордоном.

Испред улаза у Центар био је и Симо Спасић, председник Удружења породица киднапованих на КиМ.

Двадесетак припадника Алтернативе развило је уз скандирање транспарент “За следећи Ремзијев гол нека буде Харадинај”, алудирајући на играча Арсенала у вези с којим постоји већ легенда да кад год постигне гол неко умре.

Фото: Tanjug (Dimitrije Goll)

На другој страни, припадници Иницијативе младих за људска права развили су транспарент “Срамота је мрзети”.

Испред улаза је било и двадесетак припадника десничарске организације Заветници, који су носили транспаренте с ликовима српских свештеника и мотивима с КиМ, а Милица Ђорђевић новинарима је рекла да се у ЦЗКД представља књига о наводном силовању жена на Косову, те да су Заветници спречили тај срамни догађај, који су, како је рекла, иницирали амбасада САД и министарство културе такозване републике Косово. 

Атифете Јахјага је бивша косовска председница, мандат јој је истекао пре годину дана, а њено учешће је на фестивалу било најављено, а затм отказано, те ће се она гостима на промоцији књиге обратити видео линком, што су раније саопштили из Иницијативе младих.     

Истовремено, косовска је министарка за дијалог Едита Тахири обавестила Европску унију да бивша председница Косова није могла да путује у Београд, оценивши да су таквим потезом српске власти погазиле споразум из Брисела о слободи кретања и међусобним посетама званичника. 

EUR/RSD 117.1192
Најновије вести