Ни три сата после састанка Вучића и Јиа нема саопштења...

БЕОГРАД: Ни три сата после састанка председника Србије Александра Вучића са америчким званичником Брајаном Хојтом Јием није издато саопштење, те јавности нису познати детаљи њиховог разговора.
vucic i hojt, tanjug dragan kujundzic
Фото: Танјуг (Драган Кујунџић)

Састанак је, иначе, почео нешто после 12.00, а завршен је око 1.30 и био је "апсолутно отворен и искрен", како су за Тањуг рекли у Кабинету председника Србије. 

Шта та формулација значи јасније је из друге информације која се могла добити у Кабинету председника Вучића, а она гласи:

"Из саопштења ће се видети шта је на састанку говорио Ји. А шта је говорио председник Вучић - сазнаћемо уколико америчка страна буде желела да то саопшти", истакли су у Кабинету по завршетку састанка у Палати Србија, којем је присуствовао и амбасадор САД Кајл Скот.

Саопштења ни касно поподне, међутим, нема, из чега се може закључити да његов садржај још није усаглашен, или да не може да се усагласи, односно да америчка страна, како се сугерише из Кабинета, није вољна да саопшти шта је рекао председник Вучић.

Састанак је иначе уследио после иступа Јиа на Српском економском самиту, у понедељак, у Београду, а који је усталасао јавност.

Заменик помоћника америчког државног секретара је, наиме, изјавио да Србија не може да "седи на две столице", те да руском центру у Нишу не треба да да дипломатски статус.

На то је још синоћ оштро реаговао министар одбране Александар Вулин, рекавши да је то свакако до сада најтежи јавни и врло недипломатски притисак на нашу земљу и на наше право да самостално одлучујемо. 

Вулин је навео да не зна какав ће бити став државног врха поводом иступа Јиа, али да он лично сматра да то није изјава пријатеља, нити човека који поштује Србију, нашу политику и право да одлучујемо.

Шефица преговарачког тима Србије Тања Мишчевић је у међувремену изразила сумњу у то да је амерички званичник тачно интерпретиран у медијима.

Раније данас Ји се састао и са премијерком Аном Брнабић и потпредседницом Владе Зораном Михајловић, али у тим саопштењима, која, уобичајено, усаглашавају две стране, нема детаља који се тичу изјаве америчког званичника.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести