Није формирана радна група за медијску стратегију 

БЕОГРАД: На данашњем радном састанку премијерке Ане Брнабић са представницима медијских и новинарских удружења, није формирана радна група за израду медијске стратегије, прецизирала је Влада Србије у новом саопштењу.
Vlada Srbije Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

У ранијем саопштењу владине Канцеларије за сарадњу с медијима наведено је да је "за председника радне групе изабран Дејан Стојановић, као представник Министарства културе и информисања".

На то су одмах реаговали Независно друштво новинара Србије и НДНВ, наводећи да на састанку није формирана радна група, нити је биран председник.

Влада је, затим, саопштила да у њеном првом саопштењу, "нигде не пише да је формирана радна група за израду стратегије".

Како се указује, на састанку се "разговарало о саставу радне групе за израду медијске стратегије и начину рада", као и да до наредног састанка "медијска и новинарска удружења треба да доставе предлог чланова радне групе, како би она што пре почела са радом. 

У новом саопштењу се не помиње име Дејана Стојановића, али се подсећа да је у претходном најављено да ће наредни састанак бити одржан у понедељак, 18. јуна. 

"До тада медијска и новинарска удружења треба да пошаљу предлоге за чланове у радној групи и Координационом телу за сарадњу с медијима, што, за оне који саопштење пажљиво читају, значи да радна група тек треба да буде формирана пошто се медијска удружења договоре и пошаљу своје предлоге", додају из владине Канцеларије.

Како се указује, с обзиром на то да је реч о важном документу за развој медијске сцене у Србији, циљ је да у њеној изради учествују сва релевантна медијска удружења, како би процес био инклузиван и како би се заједно дошло до најбољих решења у интересу јавности. 

Израда медијске стратегије, истиче се, важан је део ширих реформи које Влада Србије спроводи.

"Влада је одлучна да, упркос почетним неслагањима и различитим тумачењима која су проистекла са данашњег састанка, медијска стратегија буде усвојена, јер је то важан корак у оснаживању медија и друштва у целини. Влада Србије остаје посвећена томе да процес израде медијске стратегије буде инклузиван и то је кључни разлог због кога су учесници састанка позвани да дају своје предлоге за чланове оба тела до наредног састанка, како је и наведено у саопштењу Владе Србије", истиче се у саопштењу.

Важно је да сви заједно радимо на овоме, јер нам је заједнички циљ да наше друштво добије документ који ће бити развојни и из кога ће даље моћи да се развија медијско тржиште у Србији и то уз поштовање принципа равноправности, транспарентности и инклузивности, поручују из владине Канцеларије за сарадњу с медијима. 

Данашњем састанку присуствовали су и министар културе и информисања Владан Вукосављевић и представници тог министарства, саветница председника Републике Србије за медије Сузана Васиљевић и саветница председнице Владе за медије Јелена Ковачевић.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести