Нобелова награда Хандкеу разбеснела Албанце и Бошњаке

БЕОГРАД: Вест да је аустријски писац, Петер Хандке, добитник овогодишње Нобелове награда за књижевност изазвала је бројна реаговања на друштвеним мрежама и у медијима, а посебно је разбеснела Албанце, који за њега кажу да је "познат по ставовима против НАТО бомбардовања, које је донело слободу Косову".
pristina
Фото: Tanjug (video ilustracija)

Приштинска Газета Експрес је пренела да је Хандке познат по својим везама са Србима и оштро се, како кажу, противио НАТО бомбардовању 1999. године које је донело "слободу Косову".

Подсећају и да је Хандке пре неколико година боравио на Косову када је, како наводе, Србима из Велике Хоче донирао 50.000 евра за изградњу базена.

На друштвеним мрежама, Фејсбуку и Твитеру, објављено по више стотина коментара у којима културни посленици из целог света честитају Хандкеу на овом признању.

Има и оних, међутим, који пишу да је Хандкеово име везано за његово јавно залагање у име одбране Слободана Милошевића, некадашњег председника СРЈ и Србије.

Подсећају и да је Хандке говорио на скупу Милошевићевих присталица окупљених на сахрани у Пожаревцу.

Неки се сћају да је Хандке проглашен за почасног грађанина Београда 2015., као и да је 2012. постао инострани члан Српске академије наука и уметности.

Албанка Вљора Читаку је и на твитеру и на фејсбуку објавила исту поруку, оценивши да је нешто "озбиљно пошло по злу".

Амбасадорка Косова у УН написала је један од Хандкеових цитата: "Понекад бих волео да сам српски православни свештеник који се бори за Косово", а затим додала:

"У свету пуном брилијантних писаца, Нобелов комитет је одлучио да награди пропагандисту етничке мржње и насиља. Нешто је озбиљно пошло по злу!"

Косовски новинар Адриатик Кељменди је на свом фејсбук профилу написао да је додела Нобелове награде Ханкеу "срамота".

"Ово је срамота. То је исто као кад би писац који је прославио Хитлера (Адолфа) добио Нобелову награду за књижевност", написао је Кељменди.

Београдски писац, Драган Великић, сматра да је Нобелова награда за књижевност "дошла у праве руке".

"То је правда за Хандкеа", написао је Великић и додао:

"Кад погледамо низ писаца који не могу да се пореде са њим као писци, а који су добили Нобелову награду, мислим да је он апсолутно заслужио, ту нема спора. Мени је драго да је добила и Олга Токарчук која је заиста сјајан писац, тако да је ове године избор свим познаваоцима књижевности то ће бити задовољавајуће".

Великић је окоментарисао и политичке реакције поводом доделе Нобела Хандкеу и истакао да ће их "свакако бити", те додао да мисли да ће то овом аустријском писцу да прија, јер, како каже, "такав је човек".

Вршилац дужности министра спољних послова Гент Цакај је, пак, оштро реаговао на одлуку о додели Нобелове награде Хандкеу.

Он је на свом фејсбук профилу излио своју љутњу оценивши да је Хандке, познат по својој отвореној подршци Слободана Милошевића, те додао да је као љубитељ књиге разочаран одуком да "Нобела ове године добије човек који негира геноцид".

"Као човек страствен за вечну лепоту и моћ књижевности да би обогатио људско искуство и као жртва етничког чишћења и геноцида, узнемирен сам одлуком да Нобелову награду за књижевност додељена човеку који негира геноцид. Какав бесмислен и срамотан чин”, написао је Чакај на твитеру.

Новинарка Уна Хајдари је написала да они који подржавају доделу Нобелове награде Хандкеу, а да притом не спомињу чињеницу да је говорио на Милошевићевој сахрани, да је сведочио у процесу против Милошевића у Хагу - увреда је за новинарство.

Џаферовић о Хандкеу: Скандалозно, губитак моралног компаса

Бошњачки члан Председништва БиХ Шефик Џаферовић назвао је данас "скандалозном и срамном" одлуку да се аустријском писцу Петеру Хандкеу додели Нобелова награда за књижевност.

Џаферовић је оценио да је одлука одбора Краљевске шведске академије наука да додели награду Хандкеу чин који представља "губитак моралног компаса" јер се тиме, како тврди, игнорише чињеница да је реч о особи која је отворено подржавала ратне злочинце и негирала њихова злодела.

У писаној изјави достављеној медијима, Џаферовић тврди да је Хандке у периоду од 1992. до 1995. оправдавао ратне злочине у БиХ и наводно штитио њихове починиоце.

Он је оценио да је Нобелов одбор "олако прешао преко чињенице да је Хандке оправдавао и стао у заштиту Слободана Милошевића и његових извршитеља Радована Караџића и Ратка Младића, који су пред УН-овим Међународним кривичним судом за бившу Југославију (ИЦY) осуђени за најтеже ратне злочине, укључујући геноцид", преноси Хина.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести