Нобило: Пуповац је колатерална штета односа унутар ХДЗ

ЗАГРЕБ: Адвокат, Анто Нобило, изјавио је да се не сећа да је Државно тужилаштво до сада покретало поступак утврђивања има ли елемената кривичног дела у нечијим изјавама, као што је случај са председника СДС С, Милорадом Пуповцем, за којег каже да је "колатерална штета" односа унутар ХДЗ.
n
Фото: Youtube Printscreen

"У Хрватској је вербални деликт укинут негде 1991. године и тада је престала да важи забрана коментарисања државне политике", рекао је Нобило за загребачку Н1 тв.

Упитан да ли се може говорити да у Пуповчевим изјавама има елемената кривичног дела, Нобило каже да то апсолутно није случај.

Излагање порузи, према његовим речима, и срамоћењу Хрватске потпуно је друго.

"Овде имамо чланак политичара који износи проблеме у Хрватској, имамо његову анализу и мишљење, а због мишљења не може нико да одговара. Излагање порузи није кривично дело. Ако сведемо на лични ниво, онда је то дело клевете, дело увреде. Кад би на такав начин требало решавати ствари, онда треба поставити питање ко ће одређивати шта је примерен говор, а шта није, а ако буде тако онда су у питању основи демократије у Хрватској", рекао је Нобило.

Он истиче и да се никада није десило и неће, док је овог Устава, да се посланику због таквих изјава укида имунитет, нити за увреду нити за клевету.

"За деликте који се говором чине никад Сабор никоме није скинуо имунитет па неће ни Пуповцу, ја се искрено надам. Пуповац је колатерална жртва због комешања унутар ХДЗ-а, јер кључно питање није ко ће бити председник, ко ће имати већину, него ко ће контролисати ХДЗ, то је сад најважније питање. Према Пуповцу иде ширење оштрице све како Пленковић не би победио на изборима", навео је Нобило.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести