Нова покрајинска заштитница грађана Драгана Ћорић најавила веће присуство у јавности

НОВИ САД: Права деце и права на ментално здравље ће бити у фокусу интересовања покрајинског омбудсмана, поред општих надлежности и послова којима се институција бави, појаснила је доктор правних наука Драгана Ћорић која је 22. новембра у Скупштини Војводине изабрана за нову заштитницу грађана. 
1
Фото: Ф. Бакић

Она је најавила веће присуство институције у јавности, како би се грађани што боље упознали са њиховим радом и исказала спремност да сарађује са свим институцијама и организацијама које се баве заштитом људских права, а посебно са медијима.

Покрајински омбудсман организовао је јуче конференцију за новинаре на којој се доцент др Драгана Ћорић представила јавности у улози нове покрајинске заштитнице грађана. 

Ћорић се 16 година бави активистичким радом у области заштите права деце и родитеља, она је део Алексиног закона, против вршњачког насиља, писала са групом студената тада прве године Правног факултета у Новом Саду, који је и имплементиран у важећи Закон о основама система образовања и васпитања. 

Доцент је на Правном факултету Универзитета у Новом Саду, а последњих година ангажована је на разним друштвеним пољима око родитељства, едукације и безбедности деце, или њиховом лечењу када оно у Србији не може бити успешно.


Медији морају бити наш партнер  

Ћорић је појаснила да ће се водити правним начелима:  часно живети, ником не нашкодити, сваком своје доделити. Она је позвала медије да буду савезници покрајинског обдусмана. Апеловала је на медије, поготово оне који се баве жртвама насиља, да поведу рачуна о начинима на који извештавају јавност о томе.  


- Као додатни део донела сам у мираз овој институцији 16 година активистичког искуства у области заштите права детета и родитеља. Поред општих надлежности верујем да ћемо један посебан акценат ставити на права детета у  мом наредном мандату– казала је Ћорић на јучерашњој конференцији за новинаре.  

Поменула је и то да је претходних година била члан координационог тела за безбедност ученика у Новом Саду који се како је појаснила показао као један изузетно ефикасан механизам у борби против вршњачког насиља и навела да је то модел за целу Војводину. 

Одоговарајући на питања новинара, а у вези са тим шта би мењала у институцији на чијем је челу, Ћорић је појаснила да жели да покрајински заштитник постане транспаретнији грађанима.

- Чини ми се да сваку инситуцији прати лош глас, баш због правне неукости грађана. У том смислу ће се кретати моја кампања за већу трансапрентност, како би смо појаснили чиме се бавимо, и шта је то што људи када нам се обрате могу да добију – појаснила је Ћорић. 

С. Аничић Илић 

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести