НОВА ПРЕТЊА МИРУ ИЗ ПРИШТИНЕ Маћедонци: Прва четири хеликоптера биће купљена између 2025. и 2028. године

ПРИШТИНА: Министар одбране привремених приштинских институција Ејуп Маћедонци изјавио је да ће први хеликоптери за такозване Косовске безбедносне снаге бити купљени између 2025 и 2028. године, као и да за њих Приштина већ има сертификоване пилоте.
Dijalog Beograd Pristina/F. Bakic
Фото: Дневник/Ф. Бакић/Приштина

Он је за Теве 1 рекао да ће најпре бити купљена четири хеликоптера који ће, како је рекао, бити мултифункционални. Маћедонци је рекао и да су беспилотне летелице "Бајрактар" купљене од Турске већ летеле небом КиМ приликом тестирања, као и да је купљено и много другог наоружања и система муниције.

"Не само дронови, већ сви системи наоружања којима располажемо тестирани су у Косовским безбедносним снагама. Користе се и за обуку, војници се обучавају. Набављени су многи системи наоружања, много муниције и у смислу тактичких возила, за које је планирано да буду набављени у каснијој фази", рекао је он.

Маћедонци је додао и да је обезбеђен већи буџет за наоружање. Према Резолуцији 1244 Савета безбедности Уједињених нација, односно према Кумановском споразуму, једина дозвољена војна оружана снага на територији Косова је Кфор, који је као мисија НАТО задужен за безбедност на Косову.

 

 

EUR/RSD 117.1305
Најновије вести