Нова скупштина до 25. јула, влада може брзо, а мора до 25. октобра

БЕОГРАД: Нови сазив парламента Србија би требало да добије до 25. јула, односно 30 дана од проглашења коначних резултата избора, заказаних за 21. јуни, а имајући у виду да РИК има 96 сати да прогласи њихове коначне резултате. 
skupstina srbije, Dnevnik/Radivoj Hadžić
Фото: Дневник/Радивој Хаџић

Дакле, коначни резултати избора требало би, уколико не буде неких значајнијих неправилности, да се потврде до 25. јуна, а онда би седница скупштине требало да се одржи у року од 30 дана. 

Влада мора бити формирана најкасније у року од 90 дана од конституисања парламента - у супротном следи распуштање парламента.

То значи да нова влада Србије мора да буде формирана најкасније до 25. октобра. 

Датум избора договорен је јуче на састанку председника Србије Александра Вучића са представницима странака које ће на њима учествовати, пошто су предизборне радње за изборе, који су били расписани за 26. април, прекинуте због епидемије корона вируса. 

За 26. април био је донет и Роковник за вршење изборних радњи у поступку избора за народне посланике, а нови се очекује 11. маја, када је предвиђено да надлежне комисије наставе изборне радње. 

РИК је до сада прогласио листе Александар Вучић - За нашу децу, Ивица Дачић - СПС-ЈС - Драган Марковић Палма, Др Војислав Шешељ - СРС, Савез Војвођанских Мађара - Иштван Пастор, Александар Шапић - Победа за Србију, За Краљевину Србију (Покрет обнове Краљевине Србије, Монархистички фронт) - Жика Гојковић, Уједињена демократска Србија (Војвођански фронт, Србија 21, ЛСВ, СМС, ГДФ, ДСХВ, Демократски блок, Заједно за Војводину, Унија Румуна Србије, Војвођанска партија, Црногорска партија), Милица Ђурђевић Стаменковски - Српска странка Заветници, Академик Муамер Зукорлић - Само право - Странка правде и помирења - Демократска партија Македонаца. 

Између осталих, учешће на изборима су најавиле још и ДСС, Нова странка, ЛДП, док је Савез за Србију до сада остао при бојкоту. 

Странке имају 39 дана за кампању, која ће почети да се спроводи након што се укине ванредно стање и настави изборни процес. 

Према регулативи, изборна изборна листа доставља се Републичкој изборној комисији најкасније 15 дана пре дана одређеног за одржавање избора. 

Тај закон прописује и да Републичка изборна комисија мора у року од 96 часова од затварања бирачких места да утврди резултате избора. 

У расподели мандата учествују само изборне листе које су добиле најмање 3 одсто гласова од укупног броја гласова бирача који су гласали у изборној јединици, што је такође новина од ових избора. 

Уколико РИК поништи изборе на поједином бирачком месту, гласање се понавља само на том бирачком месту, а РИК може поништити и целокупни процес избора и то у случајевима који су утврђени Законом. 

Прву седницу новог сазива Народне скупштине заказује председник Народне скупштине из претходног сазива, тако да се седница одржи најкасније 30 дана од дана проглашења коначних резултата избора. 

Народна скупштина на првој седници потврђује посланичке мандате, а конституисана је потврђивањем мандата две трећине народних посланика. 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести