НОВА СКУПШТИНА СРБИЈЕ: Раденовић као најстарији председава, а помаже му четворо најмлађих

БЕОГРАД: Председник Скупштине Србије Владимир Орлић заказао је конститутивну седницу за 6. фебруар, а њоме ће као најстарији посланик председавати математичар Стојан Раденовић са листе "Александар Вучић - Србија не сме да стане", а њему ће у раду помагати најмлађи посланици.
skupstina srbije, Dnevnik/Radivoj Hadžić
Фото: Дневник/Радивој Хаџић

Уколико најстарији народни посланик не може или не жели да председава, седници Народне скупштине председава следећи најстарији присутни народни посланик, а то је Нада Мацура из Српске напредне странке.

Међу најмлађим посланицима у новом сазиву су Марко Милошевић (СПС), Настасја Баковић (Србија против насиља), Александар Ђукић (СНС)...

Према Пословнику Народне скупштине, председавајућем у раду помаже по један, најмлађи, народни посланик са четири изборне листе које су добиле највећи број посланичких мандата и генерални секретар Народне скупштине.

На дневном реду прве седнице је потврђивање мандата народних посланика, избор председника Народне скупштине, избор потпредседника, именовање генералног секретара Народне скупштине, избор чланова радних тела, као и избор чланова сталних парламентарних делегација у међународним институцијама.

Након доношења одлуке о потврђивању мандата народни посланици полажу заклетву чији текст гласи:

"Заклињем се да ћу дужност народног посланика обављати предано, поштено, савесно и верно Уставу, бранити људска и мањинска права и грађанске слободе и по најбољем знању и умећу служити грађанима Србије, истини и правди!"

Пословник предвиђа да предлог кандидата за председника Народне скупштине подноси најмање 30 народних посланика.

Пре приступања избору председника парламента, Народна скупштина одлучује да ли ће се гласати тајно или јавно, а за председника Народне скупштине изабран је народни посланик за кога је гласала већина од укупног броја народних посланика.

Број потпредседника Народне скупштине, према Пословнику, се утврђује на предлог председника парламента.

Парламент треба да одлучи и о утврђивању састава сталних парламентарних делегација за учешће у раду Парламентарне скупштине Савета Европе, Парламентарне скупштине Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) и других мултилатералних парламентарних институција и организација.

Могуће је да ће у уторак само бити потврђени мандати посланика новог сазива, а да ће избор председника, потпредседника, генералног секретара, чланова одбора и делегација биће обављено касније, што се не би десило први пут имајући у виду да је избор органа Народне скупштине део разговора о томе ко ће чинити владајућу коалицију, односно Владу Србије.

У Народној скупштини треба да се формирају и посланичке групе, а једну може чинити најмање пет народних посланика.

Према Пословнику Народне скупштине, да би посланичка група образовала потребно је да се председнику Народне скупштине достави списак свих чланова који су потписали приступ тој групи, а на списку се посебно назначава ко су председник посланичке групе и његов заменик.

Нови сазив Скупштине Србије имаће најмање шест-седам посланичких клубова, али је вероватније да ће их бити више, јер су и раније посланици са једне листе имали више посланичких клубова, тамо где је то бројчано било могуће, што им омогућава више времена за расправу на седницама.

У претходном сазиву било је укупно 16 посланичких клубова, јер су и странке које су заједно наступале на изборима у оквиру једне листе имале своје посланичке групе.

На пример, посебне посланичке клубове имали су ПУПС и СДПС који су наступали на листи Александар Вучић-Заједно можемо све, а и у оквиру опозиције постојале су засебне посланичке групе странака које су у парламент ушле на листи "Морамо" као сто су Зелено-леви клуб (Не давимо Београд), Морамо-Заједно...

Посланици у парламенту такође могу наступати и самостално, односно  не морају да буду део посланичке групе.

У новом сазиву највише, 129 посланичких места имаће листа "Александар Вучић - Србија не сме да стане", а на тој листи су поново и ПУПС и СДПС, Покрет социјалиста...

Грађане ће у парламенту представљати и 65 посланика са листе Србија против насиља, коју чини више партија, међу којима су Странка слободе и правде, Демократска странка, Народни покрет Србије, Зелено-леви фронт, па се очекује да ће се и одатле изродити више посланичких група.

У прошлом сазиву посланички клуб Социјалистичке партије Србије бројао је 23 посланика, а сада је коалиција СПС-ЈС освојила 18 мандата. Лидер Јединстевне Србије која је у коалицији са социјалистима дуже времена, Драган Марковић Палма, поново би могао да формира свој посланички клуб као и раније.

Листа "Ми - глас из народа" Бранимира Несторовића, са 13 посланика, имаће своју посланичку групу, а исто ће бројати и посланички клуб коалиције НАДА.

Од мањинских странака самостално своју посланичку групу може да формира Савез војвођанских Мађара којима је припало шест мандата.

Два мандата припала су листи Странке правде и помирења и Демократског савеза Хрвата у Војводини, исто толико добила је и мањинска листа СДА Санџака, а по један мандат листа "Политичка борба Албанаца се наставља - Шаип Камбери" као и "Руска странка".

И у овом скупштинском сазиву међу посланицима ће највише бити правника и економиста, као и лекара, а има и уметника, спортиста, доктора наука.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести