Нова влада ће имати 18 министарстава, од тога два нова

Скупштина Србије усвојила је синоћ после нешто више од десет сати расправе измене Закона о министарствима, по којима ће нова влада имати 18 ресора, међу којима су два нова – екологија и евроинтеграције.
skupstina srbije, Tanjug
Фото: Tanjug

За измене закона, чије је усвајање предложио шеф посланичке групе СНС-а Александар Мартиновић, гласало је 157 посланика, 11 је било против, а нису гласала два посланика. Гласању није присуствовао лидер Јединствене Србије Драган Марковић, који је раније најавио да неће подржати избор Ане Брнабић за премијера, али  су у сали су били посланици његове странке који су подржали закон.

Измене Закона требало би да ступе на снагу данас, како би мандатарка Ана Брнабић сутра представила експозе и министарски састав, након чега би уследило гласање о избору нове владе. Из владајуће коалиције и јуче су поручили да нема никавог разлога за бригу и да ће цео посао бити готов у законском року, односно до петка 30. јуна.

Од 131 амандман ресорни одбор није прихватио ниједан, али то није омело посланике у жустрој расправи. Речи којима  су поједини посланици опозиције критиковали избор Ане Брнабић за мандатарку, “натерали” су председницу парламента  Мају Гојковић да сиђе у посланичке клупе и стане у одбрану будуће премијерке. Како је  рекла, заболело ју је  то на који начин се дискриминише мандатарка Ана Брнабић, наводећи да неки посланици не могу да се уздрже од језика мржње. „ Мислим на Бошка Обрадовића, како он говори о Ани Брнабић. Требало је да реагујем и на његово излагање и на конференцији за новинаре на којој је посланик ДШ  Милан Лапчевић на грозан и увредљив начин говорио о мандатарки”, рекла је Гојковићева током расправе. Поручује да би такве изјаве требало сви да осуде без обзира на то да ли су припадници странака владајуће коалиције или опозиције.

Гојковићева, која се обратила из скупштинске клупе, позвала је посланике да када говоре о мандатарки, говоре о њеним способностима, а не о томе „ да ли је жена или геј „.

- Обрадовић има петоро деце, али то не значи да ће икада постати премијер и да ће убедити Србију да гласа за њега, приметила је Гојковићева, поводом Обрадовећевих критика да су напредњаци уместо да подстичу родитељство, „за главне параде узели геј параде и хвале се како имају геј премијерку”.

Обрадовић има петоро деце, али то не значи да ће икада постати премијер и да ће убедити Србију да гласа за њега (Маја Гојковић)

Како је рекла Маја Гојковић, посебно је увредљиво што на такве изјаве не реагују партије опозиције које се у својим програмима декларативно залажу за поштовање људских права, различитости, права на јавна окупљање које, сматра, има и геј популација. „То су европске вредности. Неће нико од вас да реагује. Можда ће вам Бошко Обрадовић бити потребан са 0,8 одсто гласова или да подржи неког од ваших председничких кандидата. Највише ми смета што посланици социјалдемократског и демократског опредељења не реагују”, негодовала је председница скупштине из посланичке клупе.

После изрицања две опомене, негодовао је и Бошко Обрадовић и навео да су опомене изречене због, како каже, вербалног деликта. Обраћајући се новинарима у парламенту, лидер Двери је рекао да очекује од председнице Скупштине да повуче те опомене. „ Нећу да мислим главом ни Вучића ни бриселских комесара, хоћу да мислим својом главом „, рекао је, напомињући да му је искључен микрофон у сали  када је почео да говори због чега се противи формирању министарства за европске интеграције, да је то “дуг који СНС има према Бриселу, јер је ту странку ЕУ довела на власт у Србији ”.

И на самом почетку расправе се полемисало, пре свега о оправданости оснивања новог министарства за европске интеграције, па  је председница парламента одредила и петоминутну паузу, јер су посланици говорили мимо дневног реда.  Гојковићева је паузу одредила како посланици  не би причали о „свему и свачему „, већ да би се вратили на расправу о амандманима. Повод је било то што је посланик ЂБ Душан Павловић говорећи евроинтеграцијама упитао је да ли ће ново министарство имати надлежности да реагује ако се поново деси случај Савамала. Председница скупштине је рекла да мора да га прекине јер не прича о амандманима, „него се бави политикантством, те да оно што говори нема везе са европским интеграцијама”. 

С. Станковић

Опомене, бушење гума, па писано извињење

Током оштрих полемика председавајући Верољуб Арсић изрекао по две опомене шефу посланичке групе Двери Бошку Обрадовићу и посланику ДС - а Радославу Милојичићу. Арсић је изрекао Милојичићу, једну па другу опомену, а затим му искључио микрофон, након чега му је Милојичић поручио да ће „ му избушити гуме „. Председавајући је потом затражио да у записник уђу претње Милојичића. Поподне је уследио обрт. Милојичић је саопштио  да је то изрекао у шали и извинио се  у писаној изјави, уз тврдњу  да није имао намеру да прети.

Министарство за КиМ и логика

Одговарајући на критике дела опозиције због оснивања министарства за европске интегарције, али не и министарства за КиМ, Мартиновић је поручио да нема потребе да постоји специјализовано министарство које би се бавило једним делом територије Србије и истакао да је држава Србија и те како присутна на КиМ.

- По тој логици, требало би да имамо министарство за Војводину, министарство за Београд, Мачву, Поморавље. Нама то не пада на памет. Свако министарство и министар надлежан је за КиМ у складу са Уставом Србије, законима Србије и Резолуцијом СБ УН 1244, појаснио је  Мартиновић.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести