Нове теме за Вучића и Хотија: Невећинске заједнице, имовина...

БРИСЕЛ: Наставак дијалога Београда и Приштине на високом политичком нивоу уз посредовање ЕУ одржаће се у понедељак 7. септембра у Бриселу, а теме састанка биће решавање питања мањинских заједница, међусобних потраживања и имовина.
Brisel, pregovori  foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Порпарол ЕУ Петер Стано потврдио је да ће у понедељак шеф дипломатије ЕУ Жосеп Борел и специјални ЕУ представник Мирослав Лајчак бити домаћини српском председнику Александру Вучићу и косовском премијеру Авдуалху Хотију на новој рунди видокополитичког дијалога Београда и Приштине.

”Као део свеобухватног споразума о нормализацији односа између Косова и Србије, овај састанак ће се бавити аранжманима невећинске заједнице и решавањем међусобних финансијских потраживања и имовине”, поручио је Стано.

Петер Стано додаје да ће пред састанака лидера у понедељак, специјални представник ЕУ Мирослав Лајчак одржату четврту рунду еспертских разговора Беогрда и Приштине на којој ће се, током предстојећег викенда, разговарати о већ започетим темама несталим и расељним лицима и економској сарадњи.

У дипломатским изворима у Бриселу за Тањуг је речено да ЕУ посредници у дијалогу желе да током суботе и недеље на експертским разговорима постигну договоре о већ започетим темама, како би лидери у подедељак могли да отворе три нове теме разговора.

”Циљ ЕУ је да се разговара о свим отвореним темама и дође до обострано прихватљивог договора што је пре могуће и свеобухватно правно обавезујућег решања на сва отворана питања ”, изјавио је Стано.

Он је поновио да ЕУ као посредник у дијалогу не жели да коментраише како две стране ”интерпертирају” циљ дијалога који се води у Бриселу.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести