НОВИ АМБАСАДОРИ Ево ко ће представљати Србију у Алжиру и Финској

Министарство спољних послова Владе Републике Србије саопштило је да је наша земља добила још двоје амбасадора, након што су им њихове будуће државе службовања одобриле агремане и председник Александар Вучић потписао указе о њиховом постављењу.
vlada srbije nemanjina 11 DN
Фото: Dnevnik.rs

Србију ће ускоро представљати двоје искусних каријерних дипломата - Ана Петковић у Алжиру и Александар Јанковић у Финској.

Ана Петковић ради у Министарству спољних послова од 1998. године. Током каријере службовала је у амбасадама Републике Србије у Риму, Скопљу и Варшави, где је од јуна 2021. до фебруара 2022. вршила дужност отправника послова. У Министарству спољних послова радила је у одељењима за суседне земље, Северну и Јужну Америку и била ангажована код државног секретара Министарства спољних послова и у Кабинету министра. Руководи Одељењем за сарадњу са државним органима и међународним организацијама. Дипломирала је и докторирала на Филозофском факултету Универзитета у Београду. Бави се писањем и превођењем. Говори енглески, француски и италијански језик.

Фото: Влада Србије

Александар Јанковић је дипломирао и завршио мастер студије на Економском факултету у Београду. У Министарству спољних послова ради од 1998. године и био је, између осталог, начелник Одељења за Азију, Аустралију и Пацифик, као и Одељења за Африку и Блиски исток. Службовао је у амбасадама у Лондону, Никозији и Пекингу, а од 2017. до 2021. године био је амбасадор Републике Србије у Алжиру. Јанковић на дужност амбасадора Републике Србије у Финској одлази са места заменика помоћника министра за билатералну сарадњу. Аутор је књиге „Привредни развој Кине – повезивање на кинески начин“. Говори енглески и француски језик.

Фото: Влада Србије
EUR/RSD 117.1527
Најновије вести