Нови аргументи за улазак Црне Горе и Србије у ЕУ

ВАРШАВА: Шефови дипломатија Вишеградске групе - Мађарске, Словачке, Чешке и Пољске сложили су се данас на састанку у Вадовицама у Пољској, да пандемија корона вируса и криза коју је она изазвала дају нове аргументе у прилог убрзаном проширењу Европске уније, пре свега када је реч о Србији и Црној Гори.
eu
Фото: Tanjug / arhiva

Шеф мађарске дипломатије Петер Сијарто изјавио је да централна Европа има добре изгледе да постане победник у новом светском поретку, који ће се обликовати после пандемије новог корона вируса.

Говорећи на састанку шефова дипломатија Вишеградске групе, Сијарто је указао на солидарност коју су показале Чешка Република, Мађарска, Пољска и Словачка у време пандемије, пренела је мађарска агенција МТИ.

Упркос изазовима, везе су оснажене, поручио је он министрима спољних послова Чешке, Пољске и Словачке који су учествовали на састанку.

''У постпандемијском свету земље с пријатељском климом за улагања имаће конкурентну предност. Улагања ће привући земље које нуде ниске порезе, политичку стабилност и добру инфраструктуру'', рекао је Сијарто.

Мађарски министар је додао државе чланице Вишеградске групе имају добре темеље за ту улогу и морају одржати разумну економску политику и сигурно економско окружење како би победиле конкуренцију.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести