Нови Пазар добија модеран клиничко болнички центар за годину и по дана

НОВИ ПАЗАР: Председник Србије Александар Вучић обишао је данас радове на болничком центру у Новом Пазару и истакао да ће за само годину и по тај град добити модеран Клиничко-болнички центар са нових 32.000 квадратних метара од чега је пола потпуно ново, а остало реконструисано.
1
Фото: Instagram/Budućnost Srbije

Председник је истакао да је у питању инвестиција вредна укупно чак 70 милона евра, као и да ће само у опрему бити уложено око 15 милиона евра.

За само годину и по дана ће Нови Пазар то да добије, истакао је Вучић који је радове обишао заједно са министром здравља Златибором Лочаром.

"То је велики новац, толико Нови Пазар није добио од 1945. године, додао је Вучић.

Председник је истакао да су то велике вести и за Нови Пазар и за Србију и да такви пројекти мењају земљу и живот људи, као и да ће КБЦ Нови Пазар бити међу шест највећих таквих здравствених центара у Србији.

Поручио је да веома важно да држава има снажно здравство, како би сви грађани нижег и средњег материјалног стања имали одговарајућу здравствену заштиту.

Вучић је напоменуо да сада није проблем само како да се изборимо са короном, већ и како са њеним последицама и другим болестима, јер се pokayalo да су после после шест месеци од обољевања короном учестали срчани удари и изливи крви у мозак.

Такође, наложио је да се што пре изградити трафо станица како би људи могли нормално да раде.

Влада Србије раније је определила 30 милиона евра за потпуну реконструкцију Опште болнице у Новом Пазару.

Пројекат се реализује у две фазе и у првој фази планирана је градња нове зграда за одељење психијатрије, као и нови хируршки блок, а стара хирургија биће у потпуности реконструисана.

У другој фази је планирана изградњу два нова спрата интерног одељења, потпуна реконструкцију Дома здравља и изградња нове топлане, а предвиђено је рушење инфективног и дечијег одељења.

Ту ће бити изграђени нови објекти за та два одељења и предвиђена је изградња новог рехабилитационог центра (физијатрија), реконструкција грудног одељења, као и изградња кухиње и вешераја.

Реализацијом тог пројекта се стичу услови да Општа болница у Новом Пазару прерасте у Клиницко-болнички центар.

Пројектом потпуне реконструкције новопазарске Опше болнице предвиђена је и изградња нове водоводне и канализационе мреже, као и друга пратећа инфратсруктура.

Немам проблем што нас критикују, верујем у рад и резултате

Александар Вучић је, поводом тврдњи Приштине да је Србија крива за нестанак струје на Косову, истакао данас да нема проблем с тим што га критукује за шта и ко год стигне.

Вучић је, у Новом Пазару, на констатацију новинара да се у протеклих осам година у српским срединама на КиМ улагало и градило као никада пре и питање да ли мисли да је то један од разлога зашто су он и представници косовских Срба нападани од стране Приштине, указао да је видео да је крив и за несташицу струје.

На питање да ли и који је план који опозиција у Србији има по питању КиМ, рекао је да је једини њихов план како стрељати, убити, утопити Александра Вучића... судити свима око њега.

“То је главни план и за КиМ”, истакао је он.

Вучић је указао да је пакистански премијер Имран Кан на друштвеним мрежама поставио леп запис, а то је да “ако хоћеш да избегнеш критику мораш да не говориш ништа, не радиш ништа, или будеш ништа”.

“Немам проблем с тим да нас критикују за шта и ко год стигне, јер верујем да резузлтати и рад увек побеђују”, закључио је он.

Снажимо здравство, али и различите делове Србије

Након посете болници у Новом Пазару, која ће после радова на изградњи додатних капацитета и обнови постојећих, постати клинички центар,  Вучић јепоручио да држава снажи здравство, као и различите делове Србије.

У Новом Пазару гради се додатних 15.000 квадрата, а обнавља постојећих 17.000 квадрата опште болнице, што ће, укупно са опремом коштати не мање од 70 милиона евра.

Вучић је поручио да је то огроман новац, тек нешто мање од нишког Клиничког центра, а будући клиничко-болнички центар биће значајан за цео крај, Нови Пазар, Рашку, Сјеницу, али и цео север Косова и Метохије.

Додао је да у болници у Новом Пазару ради 880 људи, од којих је 246 запослено само у последњих неколико година.

Сутра ће посао добили укупно 200 лекара и 500 сестара на нивоу целе Србије, а пет лекара биће из Новог Пазара.

“Трудимо се да оснажимо здравство, али и различите крајеве Србије, да људи виде да држава брине о њима, да води рачуна о свему”, рекао је Вучић.

Он је навео да ће сва улагања у Рашки и Златиборски округ, поготово за четири године када туда прође нови ауто-пут, довести до тога да то буде непрепознатљив де Србије, по степену развоја и економским дометима.

Вучић је додао и да ће држава упутити додатну помоћ буџету Новог Пазара, тако да ће том граду данас на рачун “лећи” 100 милиона динара, како би могли да регулишу дуговања.

Додао је да је намера да држава, када стоји добро, помаже локалним самоуправама, како би лакше напредовале.

Договорено пресвлачење пута до Брњака

Вучић је рекао да је договорено да се пут од 10 километара од Меховог крша до Брњака потпуно пресвиче новим асфалтом.

Вучић је, на питање да ли постоји могућност да се поправи пут до Брњака, одговорио да је данас дат задатак да се цео пут од Новог Пазара до Меховог Крша, као што се то ради с друге стране од Новог Пазара до Тутина, потпуно пресвуче новим асфалтом.

“Дали смо налог да се у потпуности тај пут од 10 километара пресвуче новим асфалтом”, истакао је он.

Односи Срба и Бошњака кључни за развој региона
 

Односи Срба и Бошњака су од кључног значаја за развој и напредак целог Балкана, поручио је данас председник Александар Вучић, додајући да су сви током његове посете Златиборском и Рашком округу могли да виде да држава не прави никакву разлику између својих грађана, било да су Срби или Бошњаци.

На питање новинара како види бошњачко-српске односе, након смрти Муамера Зукорлића, који је, како је рекао новинар, био "стожер идеје о помирењу", а његов син најавио да ће ићи истим путем, Вучић је рекао да не жели да коментарише политику, да је са Зукорлићем често разговарао о односима Срба и Бошњака, који су, истакао је, од кључног значаја за развој и напредак целог Балкана.

"Разговарали смо о бројним пројектима, као што готово свакодневно разговарам са Љајићем. Упознао сам и Зукорлићевог сина, увек смо спремни да разговарамо и да настављамо сарадњу и градимо бошњачко-српске односе", рекао је Вучић.

Додао је да је задовољан што је, током јучерашњег, вишечасовног разговора са грађанима тог краја, одговарао на питања свих и што су сви успевали да, упркос сталним покушајима да се говори о лошим темама и стварима, понекад и кроз шалу говорили о питањима од значаја.

"Људи су могли да виде да држава није правила, ни на овом простору, нити другде, разлику између Срба и Бошњака и да смо на једнак начин слушали и једне и друге и да настојимо овде да уложемо новац", рекао је председник Србије.

Додао је да ће део пута Пожега - Дуга Пољана коштати и више од 1,5 милијарди евра, радови на болници 70 милиона, што су, уз регионалне и локалне путеве, милијарде евра, колико није уложено у тај крај од 1945.годиен на овамо.

Као илустрацију, навео је да је још у време бившег председника Бориса Тадића 2004. обећана обилазницу око Новог Пазара, а сада, на прагу 2022. године, ни пројекта нема.

"Зато сада градимо пут, изградили смо дијагностички центар, нове ангио сале којима је само јуче спасено четири живота. То су важне ствари. ", рекао је Вучић.

Додао је да има и лоших ствари, а издвојио је као посебно лоше пут то манастира Сопоћани, те поновио да је срамота да га нико није обавестио да је пет километара пута у толико лошем стању.

Додао је да се настоји да се споји Нови Пазар и са Београдом и са Сарајевом, јер је то у интересу свих, и не постоји никакав разлог за страх.

"Зато градимо пут до Дуге Пољане, спремни да градимо пут до Котромана и Вишеграда, али морамо да убедумо БиХ да ураде деоницу до Сарајева. Пробајте то да урадите. Знам да није исплативо одмах, али биће кад од Новог Пазара до Сарајева буде требало 2,5 сата. И тада ће бити свеједно да ли су Бошњаци са ове или оне стране, нико их неће заустављати", рекао је Вучић.

Додао је да је посебно поносан што већи број људи, иако напушта Нови Пазар, долази у Београд, где су каже, увек добродошли, мада је интерес да што је могухе више опстану на огњиштима.

"Хоћу да знате да је ово ваша земља, без обзира на веру и род, једнако као наша. То је земља свих нас, то радимо и то људи осећају", рекао је Вучић и подсетио да је доживео звиждуке када је био у Новом Пазару са турксим председником, али су онда људи, када су чули шта планира, или престали да звижде или су почели да аплаудирају.

Људи виде да се ради, закључио је Вучић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести