НОВИ ПЛАН Фон дер Лајен објавила пут приближавање Западног Балкана ЕУ

БРАТИСЛАВА: Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен објавила је данас нови план од четири тачке за приближавање Западног Балкана Европској унији.
Tanjug/AP Photo, File/Virginia Mayo
Фото: Tanjug/AP Photo, File/Virginia Mayo

Говорећи на форуму "GLOBSEC" у Братислави, она је рекла је да европски блок треба да учини више како би дошао до чланица у региону које теже прикључењу, откривајући план састављен од четири тачке за подстицање локалног развоја.

 "Данас постоји нова свест унутар Европске уније. Коначно схватамо да није довољно само чекати да нам се пријатељи ван Уније приближе. Није довољно рећи да су врата отворена. Такође морамо да преузмемо одговорност да себи још више приближимо оне који теже чланству у нашој Унији", казала је Фон дер Лајен.

План је, према њеним речима, изграђен на четири стуба: Прво, приближавање Западног Балкана јединственом тржишту ЕУ, друго, продубљивање регионалне економске интеграције, треће, убрзавање фундаменталних реформи и четврто, повећање претприступних фондова.

"У неку руку ово је нов приступ за Европску унију: Ми не тражимо само од наших партнера да предузму нове кораке према нама. И ми правимо велики корак ка њима. Наш заједнички циљ је да убрзамо њихов пут ка ЕУ, и због тога нашу Унију приближавамо Западном Балкану", напоменула је Фон дер Лајен.

Она је подсетила да је за све земље које су приступиле ЕУ у последње две деценије, приступ јединственом тржишту био главни покретач привредног раста.

"Али земље које су већ на изгледном путу ка ЕУ такође треба да имају користи од нашег јединственог тржишта. На пример, Западни Балкан би могао да се придружи нашем јединственом дигиталном тржишту у областима као што су е-трговина или сајбер безбедност. Могли бисмо да олакшамо нашу трговину робом и плаћања. Желим да наше јединствено тржиште буде покретач промена, не само за земље које су се већ придружиле породици, већ и за оне који су још увек на том путу", истакла је она.

Та ближа повезаност са јединственим тржиштем ЕУ, треба да иде руку под руку са заједничким регионалним тржиштем, каже председница Европске комисије.

"Заједничко регионално тржиште је кључно за откључавање економског потенцијала региона. Од кључног је значаја да се Западни Балкан учини привлачнијим местом за европске инвеститоре. И, ако се заснива на правилима и стандардима ЕУ, ово заједничко регионално тржиште такође може да помогне да се убрза придруживање нашој Унији", истакла је она.

Она је нагласила да ће и земље Западног Балкана морати да ураде свој део посла како би приступиле новим погодностима.

"Желимо да Западном Балкану унапред понудимо неке од предности чланства. Али, наравно, то такође значи да одређени услови за чланство, такође, морају бити испуњени унапред", рекла је Фон дер Лајен.

Она је указала да су неке од реформи које су део процеса придруживања кључне за поверење инвеститора.

"Рецимо, изградња независног и ефикасног правосуђа, обезбеђивање здравих јавних набавки и јачање борбе против корупције. Или, на пример, енергетско тржиште. Регион Западног Балкана има огроман потенцијал за диверзификацију од руских фосилних горива. Али треба да повећа енергетску ефикасност, појача диверзификацију и убрза примену више обновљивих извора енергије", напоменула је Фон дер Лајен.

Према њеним речима, Западни Балкан може да постигне и једно и друго - и енергетску независност од Русије и ближе усклађивање са ЕУ како би се убрзало приступање.

"Моја последња поента је јасна. Спремни смо да подржимо Западни Балкан повећањем претприступних фондова. На Западном Балкану постоји велика потреба за инвестицијама. Оне ће побољшати животе људи. А такође ће олакшати пут у нашу Унију. Из тог разлога треба да повећамо средства намењена Западном Балкану. У овим турбулентним временима, овај план од четири тачке је права понуда за Западни Балкан", истакла је Урсула фон дер Лајен.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести