Први човек Пала направио родбински скривени ланац моћи. Послови вредни преко 1,7 милиона КМ

За мање од годину дана фирма у породичном власништву Аце Станишића, директора „Електродистрибуције Пале“ и народног посланика ДЕМОС-а, од Општине Пале добила је 10 нових уговора вредних 1.675.472 КМ са урачунатим ПДВ-ом.
p
Фото: Youtube Printscreen

Станишић и општински начелник су породично повезани. Послови несметано теку па се укупна цифра за ово „јавно-приватно партнерство“ попела на готово 5,2 милиона КМ са порезом Станишић тужбом да Суд на Сокоцу Журналу забрани писање о њему.

Адаптација Малог дома на Палама, припрема терена за изградњу вештачке подлоге за помоћни терен Фудбалског клуба „Романија“, испорука материјала за одржавање зграде Општине Пале, четири ЛОТ-а за афалтирање приступног пута у Улици Трифка Грабежа и још четири за изградњу канализације у Мокром, асфалтирање у насељу Душаново, изградња дијела Улице Дели Радивоја, и организација свечаних ручкова и коктела паљанској фирми „Станишић д.о.о“ за мање од годину дана донијели су јавне уговоре вриједне 1.675.472 КМ са урачунатим ПДВ-ом.

На челу Општине, већ два мандата, је Бошко Југовић који је у породично повезан са Ацом Станишићем, директором „Електродистрибуције Пале“ и ДЕМОС-овим народним послаником у Народној скуштини Републике Српске.

Наиме, њихова д‌еца су у браку. Фирма „Станишић д.о.о“ је у власништву Ациног брата Младена. Ни Комисија за утврђивање сукоба интереса у РС, на чијем је челу Обренка Слијепчевић, ни фамилија Станишић, а ни Југовићи не препознају сукоб интереса.

Моралне препреке још мање. Послови несметано теку па се укупна цифра за ово „јавно-приватно партнерство“ попела на готово 5,2 милиона КМ са порезом, што је 44,5 одсто од укупног броја тендерских уговора.

Иако фирма „Станишић“ гради зграде, али и асфалтира све потребно на Палама, чиме је практично општину претворила у властито градилиште, Ацо Станишић Основном суду на Сокоцу пожалио се на Журнал и навео да смо га „лажима, непровјереним информацијама и неименованим изворима“ узнемирили. 

Иако на адресу Журнала никада није послао деманти на текст, затражио је да га сами напишемо, да му се јавно извинимо, да текстове о њему и фирми „Станишић д.о.о“ обришемо са портала као и да нам Суд забрани да у будућности  износимо исте или сличне клевете против њега.

У тексту који му се није допао, а носио је наслов „ПАЛЕ, ОПШТИНА ДВИЈЕ ПОРОДИЦЕ: Фотеља за Југовића, Станишићу јавни радови“, детаљно смо побројали уговоре, јавно доступне на порталу Агенција за јавне набавке Босне и Херцеговине и бази Акта.ба, које је фирма у породичном власништву Станишића, чињеницу коју у тужби и сам потврђује, добила од пријатеља Југовића. Од тог 24. априла 2023. године до данас заведено је девет нових.

Преговарачки поступак без објаве обавјештења у јавности, дакле, директно преговарање за санацију и адаптацију објекта Мали дом, вриједно 249.680 КМ, Југовић је објаснио:

„Овај поступак јавне набавке се спроводи на основу Одлуке Владе Републике Српске број: 04/1-012-2-2275/22 од 07. јула 2022. године, Сл гласник РС бр. 66/22, а у складу са чланом 21 а) ЗЈН БиХ (Сл. гл. БиХ 39/14). Општина Пале је објавила отворени поступак јавне набавке 'sanacije i адаптације објекта Мали дом у Палама', покренут Одлуком о покретању бр. 02-370/676 од 19.09.2022. године.

Поступак је поништен на основу члана 69. став 2. тачка а) ЗЈН БиХ, из разлога што није достављена ниједна понуда у одређеном крајњем року, Одлуком о поништењу поступка ј.н. бр. м02-370/676-2 од 13.10.22. год.“

Фирма је, по директном споразуму, допремала и материјал за одржавање општинске зграде 2.691 КМ. Један од већих послова били су припремни радови, око 460.000 КМ, за изградњу помоћног стадиона ФК „Романија“, о чему је Журнал, такође, детаљно писао.

У општинском предмјеру радова биле су приказане само количине, не и процијењене вриједности. Занимљиво, ни технички услови за понуђача нису били прописани, иако је уредно било наведено да је рок за завршетак радова 30 дана од дана увођења извођача у посао.

Камиони, багери, остале грађевинске машине општинској управи нису били услов, а понуђач је једино морао да јој достави списак радника. Такође, на попису привредних субјеката с којима је уговорни орган у сукобу интереса није било фирме „Станишић д.о.о“, иако су Југовићи и Станишићи родбински повезани.

Четири ЛОТ-а за асфалтирање приступног пута Улици Трифка Грабежа грађани су Станишићу платили 52.755 КМ, 40.948 КМ, 105.855 КМ и 46.805 КМ, за канализацију у Мокром – 234.976 КМ, 164.979, 29.785 КМ и 74.967 КМ.

По уговору са Општином, асфлатирање у Душанову кошта 72.989 КМ, а изградња дијела Улице Дели Радивоја – 36.992 и 33.991 КМ. Зимско одржавање путева, кроз три ЛОТ-а, биће му плаћено 23.847 КМ, 16.589 КМ и 20.737 КМ.

Станишић је за пријатељску општину организовао и новогодишњи коктел. По директно уговореном послу, Паљани су платили 7.000 КМ.

У тужби Ацо Станишић наводи да никада нисмо контактирали релевантне институције, што није тачно, јер је Журнал послао службене дописе Бошку Југовићу и Општини Пале, али одговоре на њих никада нисмо добили. Имао је проблем и са извором Журнала, чије је име познато редакцији, али га нећемо откривати, јер је забринут за своју сигурност.

У међувремену, локални СНСД са мјеста предсједника Општинског одбора смијенио је Југовића и на његово мјесто именовао Ранка Коромана.

О запошљавању и преузимању земљишта атрактивног за градњу, о концесији на Аутобуској станици и каснијем упису у власништво, о игралишту на отетој приватној земљи, о продаји земљишта под теретом, именима и презименима свакако ћемо говорити на рочишту.

(Zurnal.info)

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести