Нови Сад међу прва четири града по стању јавних финансија

Нови Сад је један од четири најстабилнија града што се тиче стања јавних финансија, оцењено је на седници Одбора Народне скупштине за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава која је први пут одржана у Скупштини града Новог Сада.
savan.jpg
Фото: novisad.rs

По речима председнице тог одбора Александре Томић, управо стање јавних финансија по оцени Фискалног савета, било је један од разлога због чега су се посланици Скупштине Србије, чланови тог одбора, али и чланови Државне ревизорске институције, окупили јуче у Новом Саду.

Она је нагласила да, у складу с Програмом економских реформи Републике Србије који се доставља Европској комисији, Одбор има обавезу да седнице одржава ван седишта и да његов рад буде што транспарентнији.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић поздравио је одлуку Одбора за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава да своју седницу одржи у Новом Саду.

"Добро је да скупштински одбори имају седнице и ван Београда јер је Скупштина представник грађана из свих делова Србије", напоменуо је Вучевић. 

Част је бити домаћин народним посланицима и државним ревизорима, а Нови Сад може бити добар пример одговорног односа локалне самоуправе према јавним финансијама

Он је рекао да је Нови Сад заинтересован за све што се дешава на том плану на државном нивоу.

"Претходна Влада, с Александром Вучићем на челу, и актуелна Влада коју води премијерка Брнабић, имају јасну и одговорну политику према јавним финансијама, што показују резултати, односно статистика, али и рангирања на међународним листама. Ипак, треба континуирано радити на финансијској консолидацији и расту квалитета живота грађана ", истакао је градоначелник Новог Сада.

Како је оценио, Државна ревизорска институција има веома значајну улогу у уређивању јавних финансија.

"Није увек лако када имате њихову контролу, али је то свакако добро и даје резултате и помаже и нама да исправимо и отклонимо све оне недостатке на које нам се укаже", закључио је Вучевић.

Председник Државне ревизорске институције Радослав Сретеновић рекао је да се на седници разматрало 174 извештаја из свих сектора, као и препоруке за побољшање јавних финансија које се односе на измену прописа за које су надлежни Народна скупштина, Влада Републике Србије као и министарства.

А. Савановић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести