Нови састанак Вучића и Хотија зависи од договора БГ и ПР

БРИСЕЛ: ЕУ и даље покушава да договори нову рунду дијалога Београда и Приштине на високом нивоу, али то захтева првенствено спремност две стране да се усагласе око датума и агенде, наводе незванично у Бриселу.
brisel eu
Фото: Tanjug (video)

Тешко је било шта најавити с наше стране, када од два главна актера зависи спремност да се договоре о датуму и агенди. За сада је сигуран састанак главних преговарача у понедељак, кажу у дипломатским изворима у Бриселу.

Додаје се да ће датум следећег састанка Вучића и Хотија у оквиру дијалога "умногоме зависти и од тога како ће да прође састанак преговарача у понедељак”.

На питање да ли постоје проблеми око наставка дијалога Београда и Приштине, у Бриселу незваницно поруцују да би ”проблема било ако би две стране престале да разговарају”, што тренутно није случај.

Европска комисија објавила је календар догађаја за следећу недељу, на коме је за 29. септембар планиран састанак шефа дипломатије ЕУ Жосепа Борела са председником Александром Вучићем и премијером тзв. Косова Авдулахом Хотијем.

Незванично, из кабинета специјалног представника Мирослава Лајчака кажу да је у питању ”грешка”.

Хоти: Приштина у потпуности ангажована у дијалогу с Београдом

Премијер привремених косовских институција Авдулах Хоти написао је на свом Твитер налогу да се састао заједно с координатором за дијалог с Београдом Скендером Хисенијем са амбасадорима Квинте и шефом Канцеларије ЕУ у Приштини Томашом Суниогом.

Он је навео да је Приштина у потпуности ангажована у дијалогу с Београдом.

Овај процес треба закључити свеобухватним и правно обавезујућим споразумом који ће довести до узајамног признавања, написао је Хоти на свом Твитер налогу.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести