Њујорк Тајмс: Вучић на КиМ као централни заштитник Срба 

КОСОВСКА МИТРОВИЦА: Посета српског председника Александра Вучића Косову и Метохији овог викенда био је велики изазов након убиства српског политичара Оливера Ивановића, оценио је један од водећих америчких дневника Њујорк Тајмс, и истакао да је Вучић ставио до знања да приступ обе стране, и српске и албанске, мора бити добронамеран.
Aleksandar Vucic na KIM/Fonet
Фото: FoNet

Србима који тамо живе, пише лист, председник Вучих је обећао да ће их заштити и позваоих да не одустају од Косова, територије на којој су, како се наводи, Албанци већина, а којом су некада доминирали Срби и око које се водио рат.

Подсећају да су борбе на Косову окончане 1999. године, након насилног распада Југославије и НАТО бомбардовања Србије, те да су Албанци Косово, које Срби славе као колевку своје нације и православне вере, прогласили независним 2008. године, што је, како наводе, поделило међународну заједницу.

"Срби морају да остану и преживе у својим домовима на Косову. Не можемо да дозволимо да се број Срба смањи на територији на којој живимо још од давнина", пренео је НYТ Вучићеве поруке Србима на северу Косова.

Лист наводи да је Вучић том приликом јасно дао до знања да је неопходно да обе стране (српска и албанска) делују добронамерно, те да је истрага о убиству Оливера Ивановића прилика да албанске институције "покажу шта ће учинити".

Наводе и да је истакао да са српске стране, "неће бити милости за починиоце, нити за налогодавце, без обзира на то да ли им је име српско или албанско".

Лист указује да су тензије велике, иако се рат на Косову завршио пре више од две деценије и да су обе стране свесне колико брзо насилни испади у једној етничкој заједници могу да прерасту у међусобни сукоб.

Напомиње се да је непосредан повод за Вучићеву посету Косову прошлог викенда убиство српског политичара Оливера Ивановића, који је убијен испред седишта своје странке.

Наводе да је полиција обезбеђивала пут којим се колона возила са председником Србије кретала од севера ка српској енклави на југу Косова.

Оцењује се да је председник Вучић настојао да хода "по танкој линији" у намери да својим изјавама задовољи све стране - Србе и западне лидере, имајући у виду да је Србија на европском путу.

НYТ за Вучића каже да је наследник "чврсте политике" бившег председника СРЈ Слободана Милосевића, који је, како наводе, на власт дошао управо "преко леђа" косовских Срба, касних 80-их година.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести