О либерализацији визног режима за Косово пре летње паузе

ЛОНДОН: Европски комесар за проширење и суседску политику Јоханес Хан изјавио је данас у Лондону да ће ЕУ пре летње паузе у раду бити донета одлуку о либерализацији вижног режима за држављане који имају косовски пасош.
Johanes Han Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

"Сигуран сам да ћемо одржати обећање и да ћемо пре летње паузе донети одлуку", рекао је Хан одговарајући на питање новинара у Лондону када та одлука може да се очекује.

Упитан о значају Берлинског процеса Хан је оценио да је то важна иницијатива за сарадњу унутар региона и да се испоставило да је веома ефикасан.

"Сада смо почели да спроводимо пројекте али још много рада је преостало. Добро је што је то могућност да се земље спремају за европску перспективу", рекао је Хан.

Такође је навео да је у дошло и до напретка код држава Западног баклана, напомињући да понекад политичка воља опредељује спремност за деловање, али да сматра да сада има одређеног напретка.

"Након путовања по региону са председником Европске комисије Жан Клод Јункером и Самита у Софији, дошло је до иницијативе премијера да им се месечно шаљу извештаји о напретку и шта треба да раде даље. То сам урадио већ четири пута и добио сам не само одговоре већ и акције. Мислим да је то добро", напоменуо је Хан.

Према његовим речима, доста тога је у неколико претходних месеци урађено у региону.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести