Обележавање 25. годишњице мирне реинтеграције у Вуковару без представника Срба

ВУКОВАР: Скуп поводом 25. годишњице завршетка мирне реинтеграције хрватског Подунавља, који је данас одржан у Вуковару, протекао је без политичких представника Срба.
VukovarBLU
Фото: Dnevnik.rs

"Лицемерно је бити организатор оваквог догађаја и представљати се као промотер мирне реинтеграције, пре свега мира, толеранције и заједничког живота за Вуковар и цело подручје, и бити владајућа политичка опција која ускраћује стечена права Србима, која је иста та мирна реинтеграција гарантовала", поручили су из вуковарског СДС С-а, пренела је Хина.

Наводе да је на последњој седници Градског савета Вуковара у 2022. години, супротно амандману СДС С-а,  владајућа већина из Статута града Вуковара избацила могућност слободне употребе српског језика и ћириличног писма, које је "стечено како у поступку мирне реинтеграције, тако и Статутом града Вуковара из 2009. године, док још није постојала обавеза увођења двојезичности".

"Лицемерно је борити се јуче против увођења двојезичности, када је за то постојала законска обавеза, и данас промовисати резултате мирне реинтеграције. Такође, програм скупа је организован тако да ниједан учесник мирне реинтеграције нити актуелни представник Срба није предвиђен да говори у име свог народа, а тиме нема ни могућност да укаже на проблеме који нису решени ни после свих ових 25 година", наводи се у саопштењу.

Они су најавили да ће представници СДС С-а и Заједничког савета општина за 25. годишњицу процеса мирне реинтеграције упалити свеће у вуковарској православној цркви Светог Николаја.

Председник Хрватске Зоран Милановић, који је учествовао на обележавању 25. годишњице завршетка мирне реинтеграције хрватског Подунавља, коментарисао се одбијање представника СДС С-а да дођу, јавио је Н1 Хрватска.

"Мислим да је требало да дођу, иако знам да није једноставно. Ово је био сукоб две стране, а сада је мир и ствари ипак иду некако напред. Знам да не могу имати став попут мога, али то ни не очекујем", рекао је Милановић.

Званични Загреб "мирном реинтеграцијом хрватског Подунавља" означава процес повратка источне Славоније, Барање и западног Сријема у уставно-правни поредак Хрватске. 

Тај процес је завршен 15.јануара 1998. године. 

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести