Обележен Дан Африке и српско-афричког пријатељства

БЕОГРАД: Поводом Дана Африке и српско-афричког пријатељства, група афричких амбасадора организовала је вечерас свечани пријем, са којег је поручено да се тај континент креће путем напретка, мира и стабилности, а Србија позвана да на бази те агенде изгради чврсте партнерске односе са Африком.
Obeležen Dan Afrike i srpsko-afričkog prijateljstva Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Дан Африке се обележава у знак сећања на 25. мај 1963. године, када је основана Организација афричког јединства, као инструмент за остварење тежњи афричких народа за слободом, независношћу и напретком.Истовремено се прославаља и Дан српско-афричког пријатељства, а Влада Србије је прошле године донела одлуку да се 25. мај прогласи Националним даном пријатељства са Африком.

То је, према речима амбасадора Алжира у Србији Абделхамида Шебшуба, доказ о чврстим везама које постоје између Србије и афричког континента.Он је на пријему подсетио да је подршка Југославије ослобађању и развоју Африке и даље видљива на афричком континенту, наводећи да је Србија дала велики допринос.

"Африка је свесна да је скупо плаћена политичка независност недовољна, уколико није пропраћена истинским економским напретком и већом политичком стабилношћу", рекао је амбасадор Алжира.Према његовим речима, афричке земље одлучили су да се економска слобода на континенту ојача оснивањем слободне трговинске зоне.

Договорено је, каже, да се успостави јединствено афричко тржиште у ваздушном саобраћају и олакша слободно кретање људима на континенту и то би, додаје, требало да подстакне економски раст.

"Позивамо Владу Србије да на бази те агенде изгради чврсте партнерске односе са Африком. Србија, која ужива велико поштовање широм Африке и према којој Африка гаји велико пријатељство, увек има своје место међу братским афричким народима", поручио је Шебшуб.

Амбасадор АИжира, који се обратио у име свих присутних афричких амбсадора, казао је да је Африка нови развојни стуб, решена да унапреди демократију и добро управљање и да ради на јачању мира и стабилности на читавом континенту.

Државни секретар Министарства спољних послова Немања Стевановић рекао је да односи Србије и Африке трају деценијама и да их везује разумевање, солидарност и сарадња.Србија је, каже, била на правој страни историје и подржавала борбу за слободу и изразио задовољство што та подршка није заборављена.

Он је честитао Дан Африке и подсетио да је прошле године установљен 25. мај као дан када се обележава дан пријатељства Србије и Африке.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести