Обележен Дан бранилаца отаџбине

БЕОГРАД: Свечаном прославом у руској амбасади у Београду данас је обележен Дан бранилаца отаџбине, а амбасадор Александар Чепурин рекао је да има два повода за славље, прославу Дана бранилаца и обележавање 180 година дипломатских односа Русије и Србије.
Obeležen Dan branilaca otadžbine Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

"Пријатељство Србије и Русије потврђује невероватна солидарност два народа. Ако говоримо о данас, али и о будућности основ нашег односа је да имамо врло блиске стратешке и националне интересе", рекао је Чепурин.

Он је подсетио да је јуче, такође у руској амбасади, министру спољних послова Србије Ивици Дачићу додељен руски орден пријатељства.

"Орден му је доделио министар иностраних послова Сергеј Лавров, а то је био јединствен случај у 180 година наших дипломатских односа да су два шефа дипломатије били заједно у овој згради", навео је Чепурин.На почетку свечаности изведене су руска и српска химна, а први пут је руски хор извео српску химну преведену на руски, као и руску химну преведену на српски језик.

За посетиоце прославе припремљена је и изложба на којој су приказане војне снаге Русије и дипломатски односи Србије и Русије кроз историју.Обележавању Дана бранилаца отаџбине присуствовали су министар спољних послова Ивица Дачић, министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, министар за рад Зоран Ðорђевић, министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић, министар екологије Горан Триван.

Поред њих, свечаност су посетили и директор Канцеларије за КиМ Марко Ðурић, начелник Генералштаба Војске Србије Љубиша Диковић, председник СРС Војислав Шешељ, председник Народне странке Вук Јеремић, председник Двери Бошко Обрадовић, председник Јединствене Србије Драган Маринковић Палма и принц Александар Карађорђевић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести