Обележен Дан града, Вејновићу уручена Фебруарска награда

Свечаном академијом у Српском народном позоришту и уручењем највишег градског признања – Фебруарске награде – проф. др Тихомиру Вејновићу, управнику Клинике за гинекологију и акушерство Клиничког центра Војводине, Нови Сад је данас обележио Дан града 1. фебруар, у знак сећања на 1748. годину када је аустријска царица Марија Терезија тадашњој Рацкој вароши доделила повељу слободног краљевског града и дала му име Нови Сад, које носи у континуитету 270 година.
Februarska_nagrada_dr_Vejnovic
Фото: Dnevnik.rs

– Имамо бар 270 разлога да будемо поносни на Нови Сад јер толико је година испреплетено у њему, нимало лаких, али он се увек дизао изнад сваког проблема и зла и издигао се до данашњих висина – изјавио је новосадски градоначелник Милош Вучевић на свечаној академији у Српском народном позоришту.

Он је рекао да се Нови Сад, после година економских и разних других мука, вратио на праве стазе и да се прогрес види на сваком кораку, а две европске титуле – Европске престонице културе 2021. године и Европске омладинске престонице за 2019. годину – „подстакле су нас да поново почнемо да верујемо у себе, да се осећамо као победници”.

Он је рекао да је за 270 година Нови Сад, почев од људи који су издејствовали његову слободу, преко генерација умних Новосађана који су својим делима уткани у историју овог града,  растао и развијао се негујући своју мултинационалност, мултиконфесионалност и мултикултуралност и добросуседске односе.

Фото: Dnevnik.rs

– То наше заједништво је највише новосадски, без њега не бисмо успели. Као што равница није само обична раван, тако и „новосадски” може да буде само шарено од свих наших различитости, а опет једнако у сновима који почињу и завршавају се у нашем граду – казао је Вучевић.

Желим да наш диван град Нови Сад настави позитиван природни прираштај, да доброта и радост слободног људског духа побеђује и да толеранција и љубав буду наша будућност (др Тихомир Вејновић)

Он је нагласио да и статистички, и из угла стварног живота, Нови Сад незаустављиво иде напред.

– Зато што градимо оно што су други рушили, зато што су се бачка и сремска страна града на још једном месту ухватиле за руке премостивши Дунав, зато што ће радијски и ТВ глас на 14 језика коначно добити свој дом, зато што ће наша памет добити још један научноистраживачки центар, зато што градимо путеве, вртиће, школе, болнице, домове здравља, концертну дворану и трудимо се да сваки део града буде једнако важан. Зато што имамо најбоље фестивале, зато што имамо две европске титуле, зато што смо хумани и без борбе за Гиниса, зато што васпитавамо децу тако да поштују старије и поштују другачије – напоменуо је новосадски градоначелник.

Пре уручења статуе Беле голубице, симбола града, управнику Клинике за гинекологију и акушерство Тихомиру Вејновићу, изнео је податак да се у популарној Бетанији прошле године родило 200 Новосађана више у односу на годину раније. Такође, осим личног успеха др Вејновићу, градоначелник је пожелео да Бетанија, као центар живота и радости, постане најмодернија клиника у овом делу Европе јер Новосађани не заслужује ништа мање.

Наше заједништво је највише новосадски, без њега не бисмо успели. Као што равница није само обична раван, тако иновосадскиможе да буде само шарено од свих наших различитости, а опет једнако у сновима који почињу и завршавају се у нашем граду (Милош Вучевић)

– Имамо 270 разлога да славимо живот, да славимо дечји смех, да наставимо да радимо марљиво, да будемо скромни у жељама и поштени у намерама. Јер овај град је увек био од људи који су га чинили другачијим, који су га градили да буде бољи. Данас за нас, а сутра за нашу децу. И зато желим да нам Нови Сад никада не буде само адреса у личној карти, нека животна формалност, само име. Желим да сви нешто направимо за њега, да оставимо за Новосађане који тек долазе за нама – поручио је Вучевић и пожелео граду на чијем је челу „да пуца од здравља и смеха, много суза радосница и да имамо 270 разлога да будемо поносни на све нас“.

Фото: Dnevnik.rs

Проф. др Тихомир Вејновић је, захваљујући се на највишем градском признању који је добио из руку новосадског градоначелника, истакао да је то награда и колективу Клинике за гинекологију и акушерство у којој се за време његовог тридесетогодишњег рада родило више од 100.000 беба.

- Желим да наш диван град Нови Сад настави позитиван природни прираштај, да доброта и радост слободног људског духа побеђује и да толеранција и љубав буду наша будућност – рекао је Вејновић поздрављен громким аплаузом. 

У оквиру културно-уметничког програма свечане академије, државну химну и композицију ”Српкиња” Исидора Бајића интерпретирао је хор Гимназије Јован Јовановић Змај, као и композицију ”Српске рапсодије” на VII Руковет Стевана Мокрањца, а у сарадњи са оркестром и фолклорним ансамблом „Вила“ из српског културно-уметничког друштва „Железничар“

А. Савановић

Фото: С. Шушњевић

Симболика броја осам

Др Вејновић се родио у Апатину 1958. године, али је већи део живота провео у Новом Сдау и, како каже, симболика броја осам присутна је како у његовом животу, тако у животу Новог Сада. Како је објаснио, Нови Сад је добио статус слободног краљевског града 1748. године, а 200 година касније његови мајка Роза и отац Раде су се упознали 1948. а деценију касније родио се и он.

– А ове 2018. године град Нови Сад 20. пут додељује Фебруарску награду – казао је др Вејновић.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести