Обележен празник буњевачке националне мањине, признање Мировићу

НОВИ САД: Свечаном седницом у Покрајинској влади обележен је национални празник буњевачке националне мањине, у знак сећања на 23. фебруар 2003. године, када је изабран први национални савет Буњеваца.
1
Фото: vojvodina.gov.rs

Том приликом, председнику Покрајинске владе Игору Мировићу уручено је признање „Блашко Рајић" за допринос развоју институција и очувању националног идентитета Буњеваца, саопштила је Покрајинска влада.

"У име Покрајинске владе и у лично име захваљујуем на признању које носи име Блашка Рајића, једне од кључних личности Велике народне скупштине из 1918. године, на којој је трајно дефинисана наша заједничка судбина. Његова улога и улога бачких Буњеваца у том епохалном догађају увек ће бити један од светионика у историји, не само АП Војводине, већ и Републике Србије у целини", казао је председник Мировић.

Честитајући празник, Мировић је истакао да ту улогу нико и никада неће моћи ни да избрише, ни да заборави.

"Био је то најсветлији пример зрелости и државотворности наизглед малог, али самосвесног и одговорног народа у великом историјском тренутку и у преломном историјском времену. Хвала вам на томе и останите оно што сте одувек били и што и данас јесте - поносан народ који чува и цени себе и уважава и поштује све друге с којима на овом простору живи вековима", додао је Мировић.

Фото: vojvodina.gov.rs

Председница Националног савета Буњевачке националне мањине Сузана Кујунџић Остојић рекла је да обележавају 17 година од оснивања првог сазива Националног савета буњевачке националне мањине и поводом 102 године од Велике народне скупштине 1918. године, на којој су учестовала 84 буњевачка делегата.

„Хвала председнику Покрајинске владе на подршци да ову седницу одржимо у знак поштовања према нашим прецима и њиховим делима, као и на жељи да после једног века покажемо да смо ту и да своје име, културу и језик и даље чувамо. Ми другу државу осим Србије немамо и зато су наше наде и потребе упућене њој. Хвала свима који помажу у томе да се буњевачко име чује и чува", казала је Кујунџић Остојић.

„Матица српска много пажње посвећује лепотама и различитостима наше Војводине, а Буњевци су свакако део тог нашег богатства. Нас је прошлост 1918. године спојила, а верујем да ћемо те добре односе неговати и градити и да ће то бити трајна обавеза свих нас“, истакао је председник Матице српске Драган Станић, коме је на свечаности уручено признање „Мара Ђорђевић Малагурски“ за посебан допринос књижевности и култури Буњеваца.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести