Обележен празник хрватске националне мањине

„У име Покрајинске владе и лично име, припадницима хрватске националне мањине у Србији честитам национални празник – Дан рођења бана Јосипа Јелачића. Очување и неговање идентитета хрватске националне мањине у свим његовим сегментима, као и свих других националних мањина које живе у нашој покрајини, трајно је опредељење Покрајинске владе“, изјавио је вечерас у Петроварадину председник Игор Мировић на свечаности поводом обележавања празника хрватске националне мањине.
Радивој Хаџић
Фото: Радивој Хаџић

Председник Мировић указао је на напоре које је учинила Покрајинска влада на побољшању положаја Хрвата у Србији, посебно у образовању, заштити културне баштине и у локалним срединама.

Председник Мировић подсетио је и на то да је управо на предлог Покрајинске владе, 2018. године Скупштина Војводине овај дан утврдила као један од датума који се свечано обележавају у Војводини, као и да је захваљујући подршци државног врха Републике Србије, откупљена родна кућа бана Јелачића у Петроварадину и предата на коришћење хрватској националној мањини.

Фото: Радивој Хаџић

Изасланица председника Републике Србије, потпредседница Владе и министарка културе и информисања Маја Гојковић изјавила је да данас још једном потврђујемо не само чврсту жељу да чувамо културно наслеђе, већ и опредељење да градимо боље односе и разумевање између српског и хрватског народа.

„Поштујући сопствени идентитет, Србија истовремено поштује и право свих других народа на њихов идентитет и неговање различитости. Само дијалогом, чувајући мир и стабилност, можемо да учврстимо поверење између два народа, у чему Хрвати у Србији, као и Срби у Хрватској, имају значајну улогу“, рекла је министарка Гојковић.

Председница Националног савета хрватске националне мањине Јасна Војнић изјавила је да се другу годину заредом овај празник слави у родној кући бана Јелачића у Петроварадину и да је циљ данашњег окупљања не само да се прослави овај датум већ и почетак радова на уређењу његове куће.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести